En första inblick i arbetslivet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tobias Karlsson, arbetshandledare inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning, berättade om alla de delar som ingår i den dagliga verksamheten.
Foto:Roger Carlsson
Tobias Karlsson, arbetshandledare inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning, berättade om alla de delar som ingår i den dagliga verksamheten.

Vad innebär det att jobba inom omsorgen och vad finns det för olika jobb som man kan ha i vården?

De frågorna kan eleverna som går första året på vård- och omsorgsprogrammet vid Oscarsgymnasiet bättre svara på efter tisdagens lektioner. Då fick klassen besök av en rad anställda från äldreomsorgen, sjukhuset och omsorgen för personer med funktionsnedsättningar.

– Jag tycker att dagen har varit bra, jag har lärt mig mycket som jag inte visste innan och det känns bra att få höra berättelser från arbetslivet, säger Olle Söderlund.

Klasskompisen Emma Gustavsson håller med.

– För mig var det här med att man kan jobba som avlösare nytt och att man ska fungera lika mycket som en kompis som personal.

Det är första gången som skolan bjuder in verksamheterna på det här viset och syftet är att ge eleverna mer kött på benen inför valet av fördjupningskurser.

– Det är också ett bra sätt att visa på vilken variation på arbetsuppgifter som finns inom omsorgen, allt handlar ju inte om sjukvård, säger Susanne Håkansson, lärare.

För kommunen och landstinget är det ett bra sätt att marknadsföra verksamheterna och locka ungdomarna till att söka jobb.

– Vi har lite tunt med personal så för oss är det här en chans att fånga upp eleverna, säger Anna Samuelsson, specialistundersköterska vid äldreomsorgen.

Gruppen från omsorgen för personer med funktionsnedsättningar berättade om sin verksamhet som bland annat omfattar 13 olika former av daglig verksamhet.

– Här finns en stor bredd av arbetsuppgifter. Några jobb, som till exempel kontaktperson eller avlösarservice, kan ni redan jobba med, säger Cecilia Hällblad, samordnare, till klassen och presenterar till och med en lista med de aktuella lönerna.