Elida Andersson blev Kristdalabygdens lucia

Kristdala Artikeln publicerades

Luciatraditionen är stark i Kristdala. Sedan 1984 har luciakommittén som överraskat den nyvalda lucian i hemmet. På måndagskvällen var det Elida Anderssons tur att uppvaktas.

På måndagskvällen räknade luciakommittén de 462 giltiga röstsedlarna som inkommit i omröstningen. Efter noggrant räknande stod det klart att Elida Andersson, som fick 149 röster, blivit utvald som den trettiofjärde lucian i Kristdalabygden.

Elida Andersson fick flest röster och har nu utsetts till den trettiofjärde lucian i Kristdalabygden.
Foto: Annie Johnsson, Moments by Annie
Elida Andersson fick flest röster och har nu utsetts till den trettiofjärde lucian i Kristdalabygden.

När Elida Andersson öppnade dörren rann glädjetårar ner för både hennes och mamma Sofies kinder. Lillasyster Holly, som samma dag fyllde 10 år, var snabb med att säga grattis. Bröderna Elliot,13 år, Leon, 7, och Valje, 6, tyckte att det var roligt att storasyster ska få bära den nyinköpta luciakronan.

Pappa Johan var på brandövning så han fick ett meddelande via sociala medier liksom släktingar och vänner, skriver kommittén i ett pressmeddelande.

- Det känns jättekul. Det är en ära att vara lucia och det kommer vara ett minne för resten av mitt liv.

Vid omröstningen samlades 9 380 kronor in och hälften av de insamlade pengarna får lucian skänka till välgörande ändamål. Elida Andersson har valt att skänka pengarna till Barncancerfonden.

Luciafirandet den 13 december inleds mingel i vapenhuset och luciatåget äger rum i kyrkan. I luciatåget medverkar tärnor samt sexåringarna Viktoria Eliasson och Cornelia Björk som smålucior. Vid kröningen medverkar Stefan Lindholm och förra årets lucia Stina Nilsson. Vid kröningen får lucian ett smycke som har gjorts av Maj-Britt Andersson, Målilla och som skänkts av Bertil och Birgitta Nilsson som varit med i luciakommittén sedan början.

Kristdala lucia arrangeras av IF Ariels luciakommitté i samarbete med Kristdala samarbetskyrka och lokala företag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.