Dyr slutnota för vattenskada

Oskarshamn Artikeln publicerades

Slutnotan för den vattenskadade förskolan Klockarabeckan i Döderhult landade på cirka en miljon kronor. Nu hoppas tekniska nämnden att försäkringen ska täcka en del av renoveringskostnaden.

Det var i höstas som vattenskadan upptäcktes i lokalerna då en kran hade stått på under delar av en helg.

Nu har lokalerna renoverats och på måndagen gjorde tekniska nämnden ett studiebesök på skolan.

– Verksamheten är i gång igen och personalen är mycket nöjd, säger tekniske chefen Torsten Nilsson.

Som en direkt följd av vattenskadan väljer tekniska nämnden att installera säkerhetsventiler i alla förskolor. Innan året är slut ska alla förskolor ha den här typen av ventiler som innebär att vattnet stängs av när skolorna larmas.

Vattenskadan i Döderhult till trots så redovisar tekniska nämnden ett plus i bokslutet för 2016 på 1,8 miljoner kronor.

Det är något mindre än beräknat och hänger delvis samman med vattenläckan. Tre större vattenläckor i gator gjorde också att VA-avdelningens kostnader drog iväg.

Tekniska nämnden antog en prioriteringsordning för utbyggnaden av cykelvägar. Närmast på tur står Karlsborgsvägen och Kristdalavägen i Påskallavik. 2019 planeras för cykelvägar utmed Dödergrens väg i Oskarshamn och Storgatan i Kristdala.

En generator och turbin kan komma att installeras vid Fredriksberg nästa år. Tekniska nämnden säger nämligen ja till medborgarförslaget som gick ut på att kommunen borde utnyttja energin i fallhöjden från vattentäkten i Hummeln.