Drogpåverkad förare togs av polis – släpptes och körde i diket

Påskallavik/Oskarshamn Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En drogpåverkad man, två polisingripanden och en olycka.

En 19-åring frihetsberövades efter att ha kört drogpåverkad.

Efter provtagningen släpptes han – körde ner en lyktstolpe ett par timmar senare.

Strax före klockan 01 på natten mot onsdagen larmade allmänheten polisen. Anledningen: flera misstänkt påverkade personer var ute och körde i en bil i Påskallavik.

När polisen kom till platsen frihetsberövades föraren för provtagning. Föraren var en 19-årig man som misstänktes för drograttfylleri och släpptes sedan fri.

Men det skulle inte dröja mer än några timmar innan mannen fanns hos polisen igen.

Vid 06-tiden på onsdagsmorgonen körde en personbil i diket på Amerikavägen i Oskarshamn. Bilen körde ner en lyktstolpe och hamnade i ett staket.

Föraren av bilen var – samma 19-åring som redan hade varit inne på provtagning hos polisen den natten. 19-åringen saknar även körkort.

Nu är han misstänkt för dubbla drograttfyllor och grov olovlig körning.

Vad händer med honom nu?

– Han tas in för provtagning och sedan släpps han igen. Det finns ingen åklagare som vill anhålla honom, säger Kim Hild, presskontakt på polisens ledningscentral.

Det är samma som gäller för drogpåverkade som för alkoholpåverkade. Polisen bestämmer i varje enskilt fall om personen ifråga är såpass påverkad att de ska få nyktra till i arresten.

– Då ska de vara ”ur stånd att taga hand om sig själva”. Alltså att det finns en risk för att man skadar sig själv eller andra, säger Robert Loeffel, pressansvarig hos polisen.

Mannen är också misstänkt för olaga hot och övergrepp i rättssak sedan han verbalt hotat en kvinna i bil vid 01-tiden på natten. En timme senare ringde han även upp kvinnan och hotade henne på telefon.