Brandvärnspersonal sökes – brandmän behöver avlastning

Oskarshamn Artikeln publicerades

Dra slang, spruta vatten, hålla koll. Räddningstjänsten kan få avlastning genom att ”vanligt folk” tar hand om eftersläckningsarbetet i samband med bränder. Nu efterlyser Oskarshamns räddningstjänst personer som vill gå en halvdagsutbildning till brandvärnspersonal.

En av brandbilarna utrustas med ”så mycket slangar som möjligt”, inför kommande bränder, för som Jonas Neldemyr säger: Det handlar inte om, utan om när.
Foto: Mikael Algotsson
En av brandbilarna utrustas med ”så mycket slangar som möjligt”, inför kommande bränder, för som Jonas Neldemyr säger: Det handlar inte om, utan om när.

Brand på brand på brand. Att den här sommaren är tuff för räddningstjänsten har nog inte undgått någon.

– Än så länge har vi klarat det. Men det är dåligt med tid för återhämtning, och till slut gör man inte ett bra jobb om man inte hinner vila upp sig mellan varven, säger Jonas Neldemyr, räddningschef vid Oskarshamns räddningstjänst.

Han konstaterar att samma sak gäller hos andra kommuners räddningstjänster, vilket så småningom kan leda till att det blir allt svårare att låna in personal från andra orter. Dessutom är det svårt för den ordinarie personalen att hinna med det eftersläckningsarbete som alltid följer då den akuta faran är över. Egentligen är det markägarnas ansvar, men en del av anlitar räddningstjänsten för det jobbet, något de får betala för. Det är här brandvärnet kommer in i bilden. För med ett personalstarkt brandvärn behöver inte den ordinarie räddningstjänstpersonalen ägna tid och resurser till eftersläckning.

Därför söker Oskarshamns räddningstjänst nu personer i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby som är intresserade av att ingå i ett sådant brandvärn. Fram till 30 juli går det att anmäla sig till en kurs som framför allt handlar om säkerhet men också en del praktiskt handhavande av till exempel slangar.

På det här viset hoppas räddningstjänsten få ett brett kontaktnät av personer som kan plockas in vid behov. Och även om de som söker ska ha ”god fysisk förmåga, styrka och uthållighet” behöver man inte vara någon superkraft, betonar Jonas Neldemyr.

– Vi hoppas få in människor som tror att de inte skulle klara att vara brandmän, inte minst kvinnor. Det här är världens chans att prova på och sedan kanske gå vidare.

Det hela kan nämligen vara ett sätt att hitta folk som på sikt vill utbilda sig till deltidsbrandmän.

– I dag kommer nästan alla sådana direkt från skolan och en SMO-utbildning (Skydd mot olyckor). Men vi behöver folk med yrkeserfarenhet också. Sådana som kan fixa en trasig packning i en slang eller ett elfel.

Eller för den delen, människor som är bra på till exempel administration och it. Jonas Neldemyr påpekar att räddningstjänsten också behöver människor till andra uppgifter.

De som genomgår utbildningen och sedan blir kallade som brandvärn blir utrustade med overaller och stövlar, blir transporterade till platsen och får ersättning för tiden de lägger ner.

Senast 30 juli vill räddningstjänsten ha ansökan. Utbildningen sker löpande. Det hela är ett pilotprojekt som ska utvärderas nästa år.

Fakta

Bli brandvärnare

Den som söker ska ”kunna jobba i skog och mark under tuffa förhållanden (värme och mörker) med vattensläckning och slangdragning”.

Anmälan ska innehålla personuppgifter, utbildning och meriter samt intressen och skickas till raddning@oskarshamn.se

Visa mer...