Tillslag mot ännu ett bygge i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades

Gränspolisen har slagit till mot ännu ett bygge i Oskarshamn. Fyra personer omhändertogs. Tillslaget gjordes på den gata där polisen tidigare omhändertog sex personer för brott mot utlänningslagen.

Fyra personer omhändertogs vid tillslaget.
Foto: Jessica Gow/TT
Fyra personer omhändertogs vid tillslaget.

På måndagen genomförde polisen en arbetsplatskontroll i Oskarshamn. Det visade sig att fanns arbetare som saknade arbetstillstånd på byggarbetsplatsen.

Nu misstänks arbetsgivarna, en kvinna och en man i 30-årsåldern, för brott mot utlänningslagen. I samband med tillslaget omhändertogs de och fördes till polisstationen i Kalmar.

Även de fyra arbetarna omhändertogs och de misstänks för brott mot utlänningslagen.

Av polisanmälan framgår att den olagliga arbetskraften ska ha använts i minst fem dagar.

– Åklagaren har begärt in kompletteringar och ska bedöma om han ska gå vidare, den frågan äger inte utan vi har gjort vad vi kan, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i Malmö.

Han räknar med att de fyra ska lämna landet men han vet inte om det skett ännu.

– De har inte rätt att vara i Sverige och arbeta och då ska de lämna landet, säger Thommy Brännström.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller på misstänkta arbetsplatser, de tar ofta egna initiativ men agerar också på tips.

För drygt tre veckor sedan gjorde gränspolisen ett tillslag i samma område och då omhändertogs sex personer som fick lämna landet. Även i det fallet är de som anlitat arbetarna misstänkta för brott och ärendet utreds med förtur.

I samband med det tillslaget observerade polisen även de fyra som omhändertogs den här gången och det var därför polisen åkte tillbaka.

– Vi gör regelbundna kontroller och tillslag. Att vi är två gånger samma gata i Oskarshamn är ovanligt, men nu blev det så, säger Thommy Brännström.

Att polisen får misstankarna bekräftade och hittar olaglig arbetskraft beskriver Thommy Brännström. som ”mycket vanligt”. Han kan inte nämna någon exakt siffra men säger att det handlar om mer än hälften av kontrollerna.