Kommunanställd misstänkt för stöld

Oskarshamn Artikeln publicerades

Oskarshamns kommun har anmält en anställd för att ha stulit pengar från sin arbetsplats.

Några hundra tusen kronor saknas på den aktuella arbetsplatsen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Några hundra tusen kronor saknas på den aktuella arbetsplatsen.

Några hundra tusen kronor på ett halvår. Det misstänks den anställda ha tagit på sin arbetsplats. Det hela upptäcktes vid en uppföljning av ekonomin på den aktuella arbetsplatsen och kommunens internutredning visar att det finns ”en relativt klar bild” av hur personen gått till väga. Kommunen har nu anmält stölden till polisen och den misstänkta medarbetaren är avstängd från sitt arbete.

– Om jag förstått saken rätt fattades misstankarna för någon vecka sedan, och så gjordes en kort internutredning, säger Morgan Olsson, tillförordnad kommundirektör.

Han vill inte berätta vilken förvaltning det rör sig om.

– Det finns ju trots allt en människa bakom och Oskarshamn är inte så stort.

Morgan Olsson vet inte huruvida det rör sig om kontanter eller överföringar via dator. Han känner inte heller till vilken befattning eller kön personen har.

– Det är kanske lika bra tills vi vet om det är såhär eller inte.

Men ni har ju ändå gjort en anmälan och stängt av personen.

– Ja, vi känner oss så pass säkra att vi gått vidare.

Det är bara några månader sedan en för detta kommunanställd kvinna dömdes för att ha tagit flera miljoner på sin arbetsplats. Ändå händer det här.

– Ja, det är klart man blir bedrövad när en sådan här sak sker igen. Samtidigt upptäckte vi det här ganska fort jämfört med den gången. Det har att göra med att vi har förändrat våra rutiner sedan dess. Till exempel ska man inte kunna göra saker helt ensam och om man gör det ska det fastna i våra uppföljningar. Det är ju det som skett nu.

– Men visst, att det gick att genomföra visar att vi kanske inte är ända framme än och att vi måste var självkritiska. Sedan finns det en gräns för vad som är genomförbart – vi har en stor verksamhet som måste flyta på också.

Oskarshamnspolisen har lämnat över ärendet till avdelningen för bedrägeri vid polisregion syd.