Åklagaren häver häktning för mordbranden

Oskarshamn Artikeln publicerades

Det råder oklara omständigheter kring den misstänkta mordbranden på Norra Strandgatan. Den misstänkte 20-åringen häktades under måndagen. På tisdagen meddelade åklagare Thomas Hagman att häktningen hävs. Varför vill han inte säga.

Byggnaden, som tidigare har använts som nattklubb, började brinna på lördagskvällen. Räddningstjänst på plats kunde konstatera att branden var anlagd och att det förmodligen har tänts eld på tre olika platser i anslutning till byggnaden.

Med hjälp av vittnesmål kunde en 20-årig man gripas, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Nya uppgifter i ärendet är att 20-åringen också misstänkts för fler brott. Vid gripandet ska polisen ha sett tecken på narkotikapåverkan. Vid kroppsbesiktning hittade de en kniv och misstänkt narkotika på 20-åringen.

Detta bekräftas av både en polisanmälan och av lokala poliser i Oskarshamn. Brotten är dock inte häktningsgrundande och har därför inte varit en del av häktningen. Åklagare i målet, Thomas Hagman, känner inte ens till dessa misstankar.

– Jag kan nog inte kommentera det, för jag känner ärligt talat inte till det. Jag kan inte erinra mig att jag har sett något beslag där. Det är inget jag har fäst någon vikt vid, säger han till tidningen.

Under måndagens förhandlingar häktades den unga mannen, som är skriven i Jönköping, för att han inte skulle kunna försvåra utredningen och för att han bedömdes kunna fortsätta begå brott om han sattes på fri fot.

20-åringen själv har nekat till brott och bestridit åklagarens samtliga yrkanden. På tisdagseftermiddagen meddelade åklagare Thomas Hagman att han kommer att häva häktningen och att den misstänkte inte kommer att hållas frihetsberövad.

Vad är bakgrunden till beslutet?

– Det tänker jag inte gå in på, men häktningen kommer att hävas, säger Thomas Hagman.