Annons

3 000 år gammalt svärd tillbaka i länet

Fem år har gått sedan det 3 000 år gamla svärdet påträffades. Efter många turer har det nu fynd-placerats på länsmuseet i Kalmar.
Oskarshamn • Publicerad 9 maj 2014
Antikvarie Birgit Körge packade på tis­dagen upp bronsålderssvärdet som ­hittades i Oskarshamn för snart fem år sedan och som sedan dess förvarats i Riksantikvarieämbetets lokaler i Visby.
Antikvarie Birgit Körge packade på tis­dagen upp bronsålderssvärdet som ­hittades i Oskarshamn för snart fem år sedan och som sedan dess förvarats i Riksantikvarieämbetets lokaler i Visby.Foto: Mats Holmertz

– Det är ett mycket välbevarat svärd. Självklart är vi också glada över att ha det i våra samlingar, säger Birgit Körge, antikvarie vid museet.

Historien kring svärdet, daterat från perioden 1100 till 900 före Kristus, tog sin början i en trädgård på Hagtornsvägen i Oskarshamn på nationaldagen den 6 juni 2009.

Annons

Christer Hjelm höll på med ett markarbete då han plötsligt stötte emot något hårt. Hans döttrar, Matilda och Rebecka Hjelm, förstod att det var något ovanligt som dykt upp i jorden.

Länsstyrelsen kontaktades dagarna efter fyndet och en arkeologisk undersökning genomfördes av trädgården. Ganska snart stod det klart att det rörde sig om ett svärd från bronsåldern. För familjen inleddes samtidigt en process som egentligen tagit slut först nu när svärdet fynd-placerats.

– Det har varit många turer. Men nu känns det bra att det hamnat i Kalmar. Vi har hela tiden tyckt att det skulle förvaras i antingen Oskarshamn eller Kalmar, så det här var en rolig nyhet för mig, säger Christers hustru, Kerstin Hjelm.

Resultatet av den arkeologiska undersökningen visade att inget tydde på att det varit en boplats i området. Svärdet ansågs ha hittats i det, som länsstyrelsen uttryckte det, ”påförda jordmassor”.

Riksantikvarieämbetet tog hand om svärdet och förde det till Gotland. Under tiden som det legat där har familjen Hjelm haft diskussioner med Riksantikvarieämbetet kring både ersättningsfrågan och var svärdet skulle hamna.

2012 accepterade familjen ersättningen som uppgick till 25 000 kronor.

– Det var inte så att vi var giriga, men vi ville först inte säga ja till deras bud. Vi tyckte att vi ville ha garantier för att det inte skulle hamna på något museum någon annanstans i landet men det fick vi inte. I det läget föreslog vi också att vi skulle få tillbaka svärdet, säger hon.

Till sist valde ändå familjen att tacka ja till den föreslagna ersättningen.

– Vi tyckte inte vi ville diskutera mer och sa ja. Vi var nöjda med det och köpte flickorna var sin dator för pengarna, vilket de blev glada för, säger Kerstin Hjelm.

På Kalmar läns museum konstateras att det ibland tar lång tid innan fornfynd blir museiplacerade. Men glädjen över att ha fått svärdet är stor och man har redan bestämt när det ska visas för allmänheten.

– Svärdet kommer inte att ingå i någon permanent utställning utan ska visas vid vissa tillfällen. Första gången blir i september i samband med utställningen Månadens föremål, säger Birgit Körge.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons