19 aktivister åtalas för olaga intrång på OKG

Oskarshamn Artikeln publicerades

Greenpeace-aktivister tog sig in på OKG:s område med hjälp av stegar och några av dem kom ända upp på taket till O2. Nu åtalas 19 personer för olaga intrång på kärnkraftverket.

Det var den 5 mars i fjol som Greenpeace-aktivister tog sig in på Oskarshamns kärnkraftverk. De tog sig upp på taket till O2 varifrån de monterade ett pensionskuvert på reaktorns fasad.

24 aktivister greps efter aktionen och nu åtalas 19 av dem för olaga intrång, grovt brott.

– Jag anser att brottet är grovt på grund av att intrånget inneburit stora olägenheter för alla på OKG och runtomkring. Det har kostat mycket pengar och man fick avbryta pågående hantverksarbeten. Kärnkraftverket är dessutom ett skyddsobjekt och man får inte fotografera på området, säger kammaråklagare Magnus Ling vid åklagarkommaren i Kalmar.

Han beskriver aktionen som välplanerad och välorganiserad.

– De forcerar två staket och sex aktivister tar sig upp på reaktorbyggnaden. Det är i korthet vad om händer, säger Magnus Ling.

Brottet olaga intrång kan enligt straffskalan ge fängelse i upp till två år, men enligt Magnus Ling är det inte säkert att det blir några fängelsedomar.

– Det blir antagligen villkorlig som och dagsböter för de flesta, i alla fall om man är tidigare ostraffad men jag har inte tittat på den historiken ännu, säger Magnus Ling.

Förundersökningen är 874 sidor lång och innehåller förhör och bilder på beslag samt resultat av de husrannsakningar som gjorts. Inledningsvis arbetade ett mycket stort antal poliser med utredningen. I bevisningen ingår förhör med OKG:s vd Johan Svenningsson som styrker att intrånget orsakat olägenhet och inneburit stora kostnader.

Intrånget påverkade inte säkerheten på OKG och aktivisterna gjorde ingen direkt skada men det spelar ingen roll.

– Det är ett intrång på ett kärnkraftverk, det upplever jag som farligt så det är illa nog, säger Magnus Ling.

Rättegången kommer att hållas i höst, förmodligen i Kalmar.

Bakgrund

24 aktivister tog sig in på området

Strax före klockan 08:00 den 5 mars 2014 tog sig 24 Greenpeace-aktivister in på OKG:s område. De forcerade stängslet vid O1 och O2 med hjälp av stegar och klätterutrustning.

Sex av dem tog sig även upp på taket till O2 där de hängde upp en banderoll i form av ett pensionskuvert.

Polisen spärrade av området och efter ett par timmar greps totalt 24 personer. 20 av dem greps inne på området och anhölls för grovt olaga intrång.

Enligt Greenpeace var det en fredlig aktion.

Visa mer...