14-åringen räddade liv

Oskarshamn
Foto:

Felix Vicksén har inte fyllt 15 år än, men kan redan titulera sig livräddare. I torsdags räddade han livet på en äldre man som drabbats av hjärtstillestånd.

Artikeln publicerades 6 juli 2010.

– Vi hade varit och handlat och var på väg hem. På Björngatan fick vi se en man som låg med sin cykel över sig. Vi stannade. Jag hoppade ur bilen, berättar Felix Vicksén.
Felix Vicksén lyfte omedelbart bort cykeln. Under den låg den äldre mannen. Han andades fortfarande. Men när han slutade andas började Felix Vicksén med hjärt- och lungräddning, som han lärt sig på den dykkurs han just nu går.
– När jag börjat kommer en man springande. Han berättar att han är läkare och säger åt mig att fortsätta med hjärtmassagen. Läkaren hjälper till med andningen med mun till munmetoden. Jag ringer efter ambulans. Sedan fortsätter vi med hjärt- och lungräddningen, berättar Felix Vicksén.
När ambulansen kommer har mannen fortfarande hjärtstillestånd. Ambulanspersonalen tar fram defibrillatorn.
– Jag tror att de fick igång hjärtat i andra försöket, säger Felix Vicksén.
Under själva händelsen hann inte Felix Vicksén tänka så mycket. Han gjorde precis vad han fått lära sig under dykkursen.
– Men sedan bröt jag ihop. Det kändes lite läskigt. Men i dag är jag ändå hyfsat stolt över det jag gjorde. Det är inte var dag som man är med och räddar livet på någon, berättar han.
Utan Felix Vickséns och den förbipasserande läkarens hjälp hade den äldre mannen förmodligen varit död i dag. Dagen efter händelsen hörde Felix Vicksén av sig till sjukhuset för att kolla hur det gått för den äldre mannen.
– Då fick jag veta att han var vid liv, men att han vårdades i respirator.