Äktenskapet och kyrkan

Reagera Old 2009-04-27Sedan urminnes tider har ett äktenskap handlat om en man och en kvinna, som väljer att leva tillsammans och som bildar familj och oftast får barn tillsammans. Denna biologiska funktion är en central del i detta begrepp och dessutom grundvalen för människans fortlevnad.
På senare tid har de homosexuellas organisation, RFSL, lyckats att med hjälp av media föra en intensiv propaganda för att radikalt ändra på begreppet äktenskap till att kunna omfatta även två personer av samma kön. Man talar om samkönade äktenskap. Något sådant existerar tyvärr inte. Det är en biologisk omöjlighet.
Att man har lyckats få media med sig i denna mycket effektiva kampanj är kanske inte så konstigt. Vänstern har i alla tider haft som långsiktigt mål, naturligtvis outsagt och officiellt förnekat, att revolutionera det nuvarande samhället, och då är det både taktiskt och logiskt att attackera familjen och äktenskapet.
Detta görs på olika sätt och ofta aggressivt. Om någon t.ex. talar om något så självklart som naturlig sexualitet mellan man och kvinna, får denne ofta den på senare tid påhittade etiketten ”homofob”.
Organisationen Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigande har ett namn, som innebär ett svårslaget rekord i desinformation. Naturlig sexualitet mellan man och kvinna är varken mer eller än en förutsättning för människans fortlevnad, medan manlig homosexualitet är ett riskbeteende för hiv-smitta och aids. Likaberättigande?
Protesterna mot dessa verklighetsfrämmande försök till att vända upp och ner på detta grundläggande och urgamla begrepp, har varit ganska svaga. Delvis beror det säkert på den intensiva mediala propagandan och att det är svårt att få fram andra synpunkter än de som blivit politiskt korrekta.
Att media tendentiöst vinklar informationen och debatten i dessa frågor märktes särskilt för några år sedan, då frågan om homosexuella och adoptioner diskuterades. Då framfördes ideligen budskapet, att det var politiskt klart att detta skulle införas, men det nämndes knappt, att så gott som alla remissinstanser utom de homosexuellas egna organisationer avrådde. När stiftades annars en lag som gick emot alla remissinstanser?
Kyrkan borde ha ett speciellt intresse av och ansvar för att försvara äktenskapet, men den har inte framträtt särskilt kraftfull i debatten. Det verkar som om man inte vågar säga ifrån och gå emot mediakampanjen. Till och med en och annan biskop har lämnat den biologiska verkligheten och anpassat sig till det politiskt korrekta. Det fick kanske den nuvarande generationen biskopar vänja sig vid att göra i början av sin karriär i statskyrkan för nå sin position.
Brukade inte kyrkan tala om, att äktenskapet mellan man och kvinna var av Gud instiftat? Hur kan man då som präst låta RFSL ändra på detta? Det är ju de som drivit frågan, inte kyrkan. Nu har man litet fegt hukat sig i den mediala snålblåsten och vågar inte riktigt sätta ner foten och klart säga ifrån. Det verkar ju, som att en del präster tänker viga homosexuella, vilket påminner ganska mycket om aningslös anpasslighet eller bristande civilkurage.
Visserligen är det viktigt, att kyrkan följer med sin tid och utvecklas, men är det inte att gå för långt, om man överger det centrala och urgamla äktenskapsbegreppet?

Rutger NandorfKommentarer

 • Äktenskapet och kärleken

  Att ett samkönat äktenskap inte skulle "existera" därför att det är en "biologisk omöjlighet" tycker jag var ett ganska tamt argument som alltid då man försöker att argumentera mot människors lika värde. Om grunden för äktenskapet är möjligheten att få barn, och samkönat äktenskap därför är "en biologisk omöjlighet" - vad ska man utifrån det argumentet kalla ett heterosexuellt äktenskap där en part är steril?? Blir det inte plötsligt tydligt detta, att äktenskapet är byggt på kärlek och inte fortplantningsmöjlighet?

  Som manlig homosexuell har man en förhöjd risk att smittas av hiv, sant. Men betänk också, att i Afrika, där flest smittas av hiv, är det oftast heterosexuella män som för smittan vidare genom våldtäkter och otrohet. Det finns utöver hiv andra sjukdomar som smittar i en heterosexuell relation. Till exempel viruset som orsakar livmoderhalscancer. Så att argumentera mot sexuellt likaberättigande med en falsk oro för sjukdomar är alltså en dålig idé.

  Konstigt nog dyker en annars slumrande religiositet alltid till liv då frågan om homosexuellt äktenskap kommer på tal. Människor som annars inte läser bibeln ord för ord blir plötsligt mycket petiga med formuleringarna, och missar det viktigaste om att vi ska älska varandra.
  Om att vi inte skall döma. Varför inte istället glädjas då två människor finner varandra?


 • Äktenskap

  Äktenskapet är en mycket gammal tradition med anor lika långa som vi kan spåra vårt dna. Jag är inte emot att människor kan leva hur de vill det är deras ensak, men vad tvingar oss att riva gamla traditioner som kanske är en av grundvalarna till vår existens. Homo - vad det nu kan vara - kan leva och lära efter eget gottycke, men varför räcker det inte med att man lever efter samma lagar utan måste också rasera grunden i tillvaron för många av samhällets medborgare. '
  Anledningen till att det blivit som det är idag är att varje enskild röst är så mycket värd för en politiker att han inte vågar säga nej tack, utan böjer sig för "trycket". Detta gäller tyvärr i flera sammanhang.
  Idag har jag rest en flaggstång och hälsar våren med den svenska flaggan.


 • Är det den enda grund samhället står på så var det dags att bygga en annan

  Vaddå "rasera grunden i tillvaron för många av samhällets medborgare"?? Varför skulle det rasera någon grund?? Hur lättstötta är då dessa människor, och framför allt, varför bryr de sig ens om saken? Vad är så provocerande?? Varför angår det er ens? Dessutom, "lika långt tillbaka som vårt dna" - betänk hur äktenskapet såg förr. Det var säkerligen oftast en affärsuppgörelse, ofta var det säkert mycket unga som giftes bort med äldre män, i andra länder får man gifta sig med flera, men får kanske skilja sig som i Sverige numera men inte förr... Kort sagt, äktenskapet har inte alltid sett likadant ut. Vill man bekämpa felaktigheter inom äktenskapet kan man ju lägga sin energi på att bekämpa barnäktenskap där det handlar om parter som tvingas in i någonting som inte har med kärlek att göra. Ang att riva gamla traditioner, här följer ett argument som användes i kampen mot Apartheid, där man också skilde på folk och folk: "Att något alltid har varit så betyder inte att det SKA vara så."


 • hallå!

  R nandorf uttalar sig om äktenskapet och allt han påstår i sin insändare vittnar om trångsynthet och fördomsfullhet. Dessutom är R Nandorf läkare, vilket gör det obehagligt då han talar om biologiska funktioner. I djurvärlden förekommer homosexualitet som ett helt normalt inslag hos många, många arter. Besök naturhistoriska riksmuseet i Sthlm! I mänsklighetens vagga levde man i stora grupper, i vårt land under bronsåldern i långhus. Den kärnfamilj som Rutger så stark vill konservera har en försvinnande liten del i hela mänsklighetens historia. Snarare är det så att kvinnor levt i kollektiv med sina barn och män varit någonannanstans. Det nog i den kollektiva gemenskapen som vi ska fostra våra barn, se bara på bondesamhället, där generationer hjälps åt för sin överlevnad. Att fostra barn kräver mer än en man och en kvinna och varför skulle det ens vara eftersträvansvärt?
  Först och främst är man människa, och om jag vill ingå äktenskap med en annan kvinna eller en man, är det något som tillhör mitt privatliv, men som på intet sätt ska bestämmas över staten eller för den delen fördomsfulla människor.
  Kyrkan har tjänat som förtryckare av människor, begränsat dem med hot om synd och skuld.
  Fria människor, trygga i sin sexualitet och sig själva verkar utgöra ett hot enligt R Nandorf.
  Och att prata om biologisk omöjlighet och samtidigt vara läkare är direkt komiskt, det finns väl inte ett par bögar eller lesbiska som inte kan ordna en eller flera graviditeter?
  Stärk människors lika rätt och sluta förtrycka individer!
  Att likställa homosexuella med hetro är att säkerställa arvsrätt och andra skydd som de som ingår äktenskap. Det är rättvisa.


 • I stora drag...

  I stora drag måste jag instämma med artikelförfattaren. Det samkönade äktenskapet saknar grundläggande teologiska stöd i den Heliga Skrift och i kyrkans tradition. Den Kristna kyrkan har aldrig erkänt det samkönade äktenskapet, och det inte heller, med Kristi egna ord:
  "Har ni inte läst att Skaparen från begynnelsen gjorde dem till man och kvinna och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött? Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt." (Mt 19:4-6)
  Må sedan vara att ärkebiskopen svänger sig med en radikal omtolkning av detta - men Skriftens ord kan inte göras om intet (Joh. 10:35).

  Nandorf skriver att kyrkan borde försvara den bibliska äktenskapsläran. Men de av oss som har sett utvecklingen i Svenska kyrkan under de senaste åren är säkert inte det minsta förvånade över situationen. Det är tråkigt, men inte oväntat, att biskopar, präster och vanligt kyrkfolk hellre är politiskt korrekta än vill försvara Guds Ord som det är oss givet i Bibeln. Detta föranleder att jag och förmodligen fler överväger att lämna Folkkyrkan och söka sig till en mer bibeltrogen gemenskap. Apostelns ord gäller: "Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem. Ty sådana tjänar inte vår Herre Kristus utan sin egen buk, och med milda ord och vackert tal bedrar de godtrogna människor." (Rom 16:17-18)


 • Men är ni inte kloka

  Det måste föreligga något allvarlig problem här!

  Det är inte Gud som har skrivit Bibeln, det är människor och den är helt godtyckligt ihop satt vid kyrkomötet i Nicea. OCh att kunna svamla ihop några bibelord för att få vatten på sin kvarn är direkt hånfullt.
  I biblen kryllar det av synd, är det inte kroppslig sådan så är det arvssynd. Och om hur orena kvinnokroppar är efter förlossningar. Det konstiga är att om hon fött döttrar är kroppen mer oren än om hon fött söner, så kom intemed massa hygienhokuspokus! De dräps människor i parti och minut och de ända som sparas är oskulder, som man sedan systematiskt våldtar.
  Splittring står kyrkan själv för. Glöm inte att det var Jesus själv som gick in i templet för att rensa ut stollarna och bedragarna. Det är sannerligen på tiden att någon gör det igen.Huvudnyheter just nu

Tandtroll för bättre munhälsa

Kalmar [Uppdaterad 2014-09-13]

Nationella munhälsodagen uppmärksammades under lördagen. Läs mer

 

Munhälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren?

Visa resultat
Reagera Old

Illustration: Simon Leijnse

Lämna din egen insändare

Välkomna till Insändarsidan, vår mötesplats för läsarna, både på Barometern.se och i Barometern Oskarshamns-Tidningen.
Säg vad du tycker och utbyt åsikter med andra. Mejla till oss på reagera@barometern.se.


Senaste blogginläggen

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Toyota Verso 1,8 Business -10
Grafitgråmetallic 10.540 mil 123.900 kr
Logga
Bilen
Renault Scenic III 1,4 TCe Dyn -10
Mörkgrå metallic b 5.730 mil 114.900 kr
Logga
Bilen
Opel Astra 1.7 CDTI Sports Tourer (110hk) -11
Silver metallic 4.700 mil 135.000 kr

Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
CNC- Operatör
Svennes verktygsmekaniska söker CNC-operatör.
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
Compliance officer
Länsförsäkring Kronoberg söker Compliance officer. Placering Växjö.
Arrow LÄS MER
Redovisningsekonom
CA Fastigheter AB söker redovisningsekonom.
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Telemontör
LR-Installation AB söker telemontör. Placering Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER
Verktygsmaskinoperatör
Tornborgs Maskinfabrik AB söker verktygsmaskinoperatör.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (66 ST.)
Arrow ANNONSERA