Vildsvin skjutet på Öland

Öland Artikeln publicerades

Ryktena talade sanning. Det finns vildsvin på Öland. På söndagskvällen avlivade Christian Karlsson en trafikskadad galt på runt 150 kilo utanför Glömminge.

Vid 19.30-tiden fick polisen rapport om att en bilist kolliderat med ett vildsvin vid Täppan mellan Glömminge och Algutsrum. Fordonet fick omfattande skador medan föraren klarade sig.
Kontakt togs omedelbart med Christian Karlsson som hittade djuret och kunde avliva det på plats.
Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om en växande vildsvinsstam på Öland. Det finns dock få direkta iakttagelser av djuren utan det har mest rört sig om spår i form av bökningar och osäkra vittnesuppgifter.
Så sent som i förra veckan hölls ett fullsatt stormöte i Glömminges föreningshus där vildsvinsfrågan stod i centrum. En av frågorna som diskuterades var om det verkligen finns några vildsvin på Öland. Söndagskvällens trafikolycka bekräftade det många trodde.
– Nu kan vi vara säkra på att vi fått hit vildsvin. Min uppfattning är i likhet med många andras att vi måste skjuta bort den stam som finns innan den börjar ställa till med för stora skador, säger Christian Karlsson.
Efter att avlivat djuret kördes det till hans pappas gård i Brostorp för styckning.
Med tanke på galtens storlek uppskattar Christian Karlsson dess ålder till tre-fyra år. Det är ännu oklart om det finns ännu fler vildsvin i trakterna runt Glömminge. Normalt lever galtar ensamma medan suggor och ungdjur håller samman i flockar.