Vattenbristen vändes till en ”framgångsvåg”

Borgholm Artikeln publicerades
Ilko Corkovic (S).
Foto: Mats Holmertz
Ilko Corkovic (S).

Socialdemokraterna satsar på full fart framåt men ser fler utmaningar framöver.

Den stora flyktingvågen och vattenbristen blev oväntade utmaningar för politikerna under mandatperioden.

– Vi känner att vi har lyckats med en hel del under den här mandatperioden. Vi har lett majoriteten och vi är stolta men inte nöjda, säger Ilko Corkovic (S).

Målet nu är att söka mandat hos väljarna för att fortsätta på det som Ilko Corkovic (S) kallar för framgångsvågen.

– Vi har lyckats med ekonomin och har investerat ungefär 120 miljoner under den här mandatperioden med egna medel och betalat av skulden med tio miljoner och har även visat 36 miljoner kronor i resultat i genomsnitt per år.

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

1. Skapa bättre förutsättningar för företagande. Ej uppfyllt. Borgholm har hamnat långt ned i rankningen över kommuner med bästa företagsklimatet. Först nu under sista året av mandatperioden har satsningar på förbättringar satts in på allvar.

2. Behålla förskolor på mindre orter. Delvis uppfyllt. Skolor och förskolor har varit ett ämne i hetluften hela mandatperioden. Grundskolor har varit ett problem men förskolorna har fått vara kvar på mindre orter.

3. Satsa på särskilt stöd i tidig ålder. Delvis uppfyllt. Flyktingvågen skapade ett läge där resurser fick sättas in till åtgärder med skolgång och annat för de nyanlända.

4. Satsa på personal och kompetensutveckling inom omsorgen. Uppfyllt. Flera chefskurser, utbildningar för personal inom omsorgen och andra kompetenshöjande insatser har gjorts.

5. Heltidstjänster för de som vill ha inom omsorgen. Delvis uppfyllt. Arbetet går långsamt och först nu kommer rapporter från inventeringar inom kommunens verksamheter. Inventeringar som visar kostnader för att erbjuda heltid.

Visa mer...

Skolornas uppmärksammade resultat och andra kärnverksamheters service nämns också som en framgång.

– Att vi har lockat större investerare till projekt i Borgholm känns också väldigt bra. Flera byggprojekt är på gång. Det visar att de litar på oss som kommun.

Företagsklimatet, rätt till heltid och Åkerboskolans ombyggnad är exempel som nämns när Ilko Corkovic tar upp saker som hamnat efter under mandatperioden.

– Vi måste arbeta hårdare med företagsklimatet, sätta fart med att ge de som vill rätt till att arbeta heltid och Åkerboskolans ombyggnation skulle ha kommit igång redan. Vi får bättra oss där.

Att Borgholm tog stort ansvar i flyktingfrågan har gett resultat.

– Vår lilla kommun ryckte in och alla samarbetade för att ha ett bra mottagande. Vi har belönats av regeringen för det och det har gett effekter som är bra för kommunen. Vi har tack vare alla nyanlända klarat av att bemanna äldreomsorgen och dessutom fått ökad inflyttning. Det har lett till att vi ökat invånarantalet med 250 medborgare. Vi närmar oss 11 000 invånare snart.

Fakta

De tre viktigaste frågorna just nu

• Ökad inflyttning. Det behövs mer skatteintäkter i kommunen. Arbetet med att försöka få fler unga att flytta in går trögt. Nu satsas det på billigare hyreslägenheter och för att få statliga arbeten till Borgholm.

• Skolorna. En ständig källa till debatt. Åkerboskolan ska renoveras. Något som diskuterats i flera år av politikerna.

• Service och fiberutbyggnad. Skatteverket lade ned, arbetsförmedlingen har öppet en dag i veckan, banken försvann från Löttorp. Nu kämpar politikerna för att få tillbaka statliga arbetstillfällen.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.