Vattenbrist nära för Mörbylånga kommun

Mörbylånga Artikeln publicerades

Krafttag tas för att vara beredda när vattnet tar slut. Nu uppmanas folk att spara så mycket de kan.

Värmen har redan satt sina spår när det gäller tillgång på kommunalt vatten i Mörbylånga kommun.

– Vi märker av att det används bra mycket mer vatten nu i värmen och situationen är ganska allvarlig, säger Peter Eriksson, rörnätschef på Mörbylånga kommun.

En av förberedelserna som tas redan nu är en upphandling av transportör av vatten.

– Vi har diskuterat det och upphandlingen blir av så fort som möjligt. Vi behöver vara beredda och ha ett giltigt avtal när och om det behövs vattentransporter från fastlandet.

Under 2016 när bristen på vatten var akut på Öland så transporterades vatten från fastlandet över Ölandsbron. Då räckte det med en direktupphandling eftersom läget var akut.

– Nu behöver vi vara förberedda.

I Borgholms kommun ser situationen annorlunda ut eftersom det finns ett avsaltningsverk som avlastar och säkrar upp vattentillgången.

– Planerna är att vi också har ett verk klart för drift nästa sommar, säger Peter Eriksson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.