Varning om dålig ekonomi på Borgholms fullmäktige

Borgholm Artikeln publicerades

Kommunens ekonomi såg under årets första åtta månader ut att gå ganska bra. Men revisorerna skickade med både en varning och en begäran om åtgärdsplan för socialnämnden.

Precis som tidigare hade revisorerna som nu har bedömt årets delårsrapport för Borgholms kommun synpunkter på verksamhetsmålen som finns. De har tidigare sagt att det är svårt att bedöma om målen är uppfyllda eftersom de är vagt formulerade. Både Ilko Corkovic (S) och revisor Anders Marell påpekade under måndagens fullmäktigemöte att det pågår ett arbete med att formulera tydligare mål, så att samma synpunkt ska slippa komma tillbaka fler gånger.

Revisorn hänvisade också till en brasklapp i revisionsrapporten: ”Av redovisningen framgår att samtliga mål uppfylls för femårsperioden. Det är däremot inget av de finansiella målen som uppfylls baserat på prognosen för år 2018.”

– Under femårsperioden helt okej, men ta det som en liten varning att årets verksamhet går kraftigt back. Det står i den här 19 miljoner back för socialförvaltningen, det var innan de fick 12 miljoner extrapengar, men det hindrar inte att verksamheten kommer att gå med underskott, sa kommunrevisor Anders Marell.

När alla övriga ärenden var avklarade för kvällen tog kommunrevisorn till ordet igen. Den här gången med en information för att politikerna ska känna till att revisorerna har begärt en åtgärdsplan för socialnämndens ekonomiska situation.

– Bakgrunden till den här skrivelsen är att vi uppfyller ert uppdrag i det reglemente som gäller kommunfullmäktige att nämnder och styrelser icke får överskrida sin budget och det är ovillkorligt. Därför försöker vi styra medans skeppet går att styra, sa Anders Marell.

Fakta

Beslut i korthet

• Borgholms Energi återställde ordningen genom att begära kommunfullmäktiges retroaktiva godkännande av två beslut: att sälja Kastlösa vindkraftverk och att sälja aktier i Bixia ProWin. De ska söka fullmäktiges godkännande för beslut av principiell betydelse och ska nu få ett förtydligande av vad det innebär för att inte missa fler gånger.

• Detaljplanen för Kyrketorp 1:14 med flera, Bödagårdens camping, antogs. Markanvändningen på platsen ändrades och byggrätten reglerades för att ge företaget ökade möjligheter att utveckla och expandera.

• I pausen fick alla ledamöter rösta på ombud till Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, kongress nästa år. Per Lublin (ÖP) valde att avstå.

Visa mer...
Per Lublin (ÖP) valde att avstå vid flera beslut under kvällen, bland annat valet av ombud till SKL:s kongress nästa år. Det eftersom han inte anser att kommunen ska vara med i SKL.
Foto: Arkiv
Per Lublin (ÖP) valde att avstå vid flera beslut under kvällen, bland annat valet av ombud till SKL:s kongress nästa år. Det eftersom han inte anser att kommunen ska vara med i SKL.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.