Vanliga villor får inte fiberbredband

Öland Artikeln publicerades

Telia är inte intresserat av Öland. Åtminstone inte när det gäller att bygga ut fiberbredband till villor.

Inte många hushåll på Öland har möjlighet att få supersnabbt bredband via fiberkabel. Och fiberkabel är på Öland det enda sättet att få bredband på 100 Mbit/s. Här finns nämligen inget kabeltevenät, som också har möjlighet till bredband.
Som Barometern tidigare berättat, är det bara fyra procent i Borgholms kommun och tio procent i Mörbylånga kommun som har tillgång till fiberbredband.
Enligt den kartläggning Barometern har gjort, är det bara Telia/Sonera som erbjuder fiberuppkoppling. Men i princip har man inga sådana erbjudande till vanliga villaägare.
– Vad vi kan se är det 800 abonnenter i Mörbylånga kommun och lejonparten av dem bor i det kommunala bostadsbolaget MBAB i Färjestaden och Mörbylånga, säger Hans G Larsson, infoansvarig på Telia.
I Borgholms kommun är det framför allt HSB-föreningar i själva Borgholm som har fiberbredband. Där har man cirka 500 abonnenter.
Några få villor har faktiskt fiberbredband. Det nya området Igelkärret i södra Färjestaden och en samfällighet i Sandbergen/Stora Frö har fiber från Telia. Dessutom har man offererat fiberuppkoppling till det nya området Solberga utanför Borgholm där ett 60-tal villor byggs.
– Eftersom man inte lägger ned kopparkabel längre, är det fiberkabel som gäller för nya områden, säger Hans G Larsson. I de områden där vi har kampanjer kostar det 16 700 kronor att ansluta sig.
Det finns i dagsläget inga planer från Telia på att erbjuda vanliga villaägare på Öland möjlighet att koppla in sig på fibernät.
– Nej. Inte för närvarande. Vår utbyggnad på Öland gäller bara nya villaområden och lägenheter, säger Hans G Larsson.
Som privat villaägare måste man alltså lita till en vanlig långsam ASDL-uppkoppling via koppartråden. Alternativet är att ha ett mobilt bredband via 4G-nätet. Men även här är möjligheten att få en snabb uppkoppling begränsad.
Enligt Telias egen täckningskarta är det bara ett litet område i Strandskogen, vid Ekerumsområdet och ett område vid Böda som har tillgång till vad som kallas 4G+ och som kan ge snabba hastigheter på cirka 50 Mbit/s. I övrigt är det i princip mellan 2 och 10 Mbit/sekund som är möjligt att få via mobilnätet. I vissa områden, främst på sydöstra sidan finns bara 3G att tillgå.
Den som har svårt med mobiltäckningen i 3G-nätet får det inte lättare med ett mobilt bredband. Har man däremot 4G i sitt område är chansen till hyfsad hastighet och funktion bra.
– För den typen av mobilt bredband har vi öppet köp i 30-dagar. Om det fungerar kan man bryta avtalet utan kostnad. Det gäller inte för mobilabonnemang, säger Hans G Larsson.