Ung kock tar över Hotell Borgholm: ”Företagsam och lovande”

Kalmar Artikeln publicerades
Christofer Johanson, Eksgården, tar emot ett gastronomipris
Christofer Johanson, Eksgården, tar emot ett gastronomipris

Efter månader av spekulationer är det klart. Hotell Borgholm har fått en ny ägare som tar över efter Karin och Owe Fransson i januari 2019.

Det var i mars som nyheten om att Karin och Owe Fransson sökte en arvtagare till sin prisbelönta verksamhet kom.

Sedan dess har det spekulerats, men nu har beskedet kommit. I ett pressmeddelande till tidningen berättar Hotell Borgholm att den nya ägaren från och med årsskiftet heter Christofer Johansson, kockutbildad i Grythyttan, med bakgrund som kökschef på Krakas Krog på Gotland och nu de senaste tre åren den drivande kraften på Eksgården på östra Öland.

Owe Fransson och Karin Fransson driver Hotell Borgholm.
Foto: Paul Madej
Owe Fransson och Karin Fransson driver Hotell Borgholm.

– Christofer är lite äldre än jag själv var när jag startade Hotell Borgholm 1972, så man kan se vissa likheter mellan oss. Vi ville inte sälja vårt livsverk till vem som helst, men vi upplever Christofer som en mycket företagsam och lovande kille. Han har en trevlig personlighet som gör att han är lätt att tycka om. Det känns mycket bra att ge en ung person den här chansen och möjligheten, säger Owe Fransson i pressmeddelandet.

Enligt Christofer Johansson handlar det inte om några stora förändringar inledningsvis. Personalen förväntas bli kvar, lokalerna ska få en annan prägel, men konceptet ska bli detsamma. Öppning ska ske i slutet av mars 2019.

– Eksgården var mitt första egna projekt där jag har fått jobba med helheten, både restaurang och hotell. Det känns som en bra grund och jag har lärt känna Öland en del under de här åren. Jag ser med spänning fram emot att ta över Hotell Borgholm som är Ölands främsta hotell och restaurang. Det känns otroligt inspirerande och min målsättning är att fortsätta utveckla och förädla den gastronomiska upplevelsen, säger Christofer Johansson.

Året ut driver Karin och Owe Fransson Hotell Borgholm som planerat. Om framtiden efter det säger Owe Fransson:

– Vi börjar med att ta kompledigt, säger Owe Fransson.

Karin Fransson har länge tillhört Sveriges kockelit och har satt Hotell Borgholm på den gastroniska kartan med flera fina utmärkelser, bland annat en stjärna i ansedda Guide Michelin.
Karin Fransson har länge tillhört Sveriges kockelit och har satt Hotell Borgholm på den gastroniska kartan med flera fina utmärkelser, bland annat en stjärna i ansedda Guide Michelin.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.