Tjänade miljoner utan att betala skatt

Öland Artikeln publicerades

Försäljningen av hotellet innebar ett mångmiljonklipp för den öländske företagaren. Nu har han försatts i personlig konkurs.

Före den stora flyktingströmmen till Sverige 2015 köpte mannen ett hotell på Öland för 3,5 miljoner kronor.

Behovet av bostäder för de tusentals asylsökande som kom över gränserna var vid tidpunkten stort.

Flera bolag såg affärsmöjligheter och letade efter lämpliga fastigheter att använda för asylboenden. Jakten ledde till att ett av företagen fick ögonen på ett hotell på Öland.

Detta gjorde att den öländske företagarens investering i hotellet blev en synnerligen lönsam affär. I början av 2015 sålde han anläggningen för 13,7 miljoner kronor och gjorde därigenom en vinst på drygt tio miljoner.

Pengarna gick direkt ner i mannens plånbok och stora delar av de skatter han skulle betala in i realisationsvinst förblev obetalda. Och kommer så att förbli.

Skatteskulden till staten uppgår i dagsläget till drygt 5,3 miljoner. Eftersom företagaren saknar utmätningsbara tillgångar vände sig Skatteverket till Kalmar tingsrätt.

Under en förhandling i domstolen nyligen erkände mannen att han är obestånd och av den anledningen beslutade den att företagaren ska försättas i personlig konkurs.