Sommar är lika med brott

Öland Artikeln publicerades

Nu är sommaren här vilket också betyder att brotten på Öland ökar. Förra året anmäldes i snitt 423 brott per månad under sommarmånaderna vilket är mer än fyra gånger fler jämfört med februari som hade 101 anmälda brott.

I Borgholms kommun begås tre gånger så många brott som i Mörbylånga under sommarmånaderna. Borgholm har sex gånger fler begångna brott under juni jämfört med februari månad. Att det är Borgholm och inte Mörbylånga kommun som dominerar ser Ulf Karlsson, informationschef på polisen, som en självklarhet.
– Det beror nog helt och hållet på att turisterna tar vänster när de kommer över Ölandsbron. Normalt sett bor det fler i Mörbylånga men det är i Borgholm det finns mest butiker och det är där det mesta händer.
Och det gäller för såväl fastboende som turister att hålla koll på sina tillhörigheter.
Ungefär hälften av brotten som begås på Öland under sommaren är tillgreppsbrott vilket är stölder av alla slag. Statistik visar att utvecklingen har sett likadan ut de senaste fem åren. Även skadegörelserna är i genomsnitt sex gånger fler under sommarmånaderna. Men med tanke på att Öland varje sommar besöks av miljoner människor är det kanske inte så konstigt att brotten ökar och att det just stöldbrotten är de som ökar mest.
– Det sker ju mycket turistrelaterad brottslighet exempelvis stölder av handväskor och tältstölder. Tillfället gör ju tjuven och där det händer mycket där är också tjuven.

Våldsbrotten ökar också. Speciellt i Borgholm och där strå juni ut som den mest brottsbenägna månaden. 72 våldsbrott anmäldes under juni 2009, jämfört med 13 i januari samma år. Mörbylånga hade 14 respektive 6. Och det är förstås midsommarfirandet som också syns i statistiken. Våldsbrotten i augusti är exempelvis inte många fler än under en vanlig vintermånad.
Fler brott och mer människor innebär att polisen måste ha extra koll på Öland på sommaren. Man brukar ha ungefär tolv fasta poliser, resten kallas in från Kalmar om det skulle behövas.
Hur förbereder ni inför sommaren?
– Det är ju tuffare för oss på sommaren då vi har en tredjedel mindre personal. När det händer som mest har vi minst folk eftersom många har semester. Därför gäller det ju att vara noga med planeringen, det vill säga att man får planera personalen efter vad som händer. Visst hade man önskat att vi vore fler poliser men alla måste ju ha semester säger Ulf Karlsson.