Annons

Sökes: Projektledare för enat Öland

Ska Öland bli en kommun? Frågan kan komma att avgöras av en folkomröstning i maj 2019.
Nu söker kommunerna en projektledare som ska ta fram fakta.
Öland • Publicerad 19 januari 2018
Ett handslag för samarbete. Kommunfullmäktiges ordförande i Borgholm, Eva-lena Israelsson (S) och hennes kollega i Mörbylånga, Kjell Magnusson (C) flankerade av sina respektive kommundirektörer Jens Odevall och Ann Willsund.
Ett handslag för samarbete. Kommunfullmäktiges ordförande i Borgholm, Eva-lena Israelsson (S) och hennes kollega i Mörbylånga, Kjell Magnusson (C) flankerade av sina respektive kommundirektörer Jens Odevall och Ann Willsund.Foto: Sofia Hedman

Det kan bli en ny folkomröstning om frågan Öland en kommun, men bara om politikerna tycker att det finns anledning att ena Öland.

I våras presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL, en rapport om möjliga konsekvenser av att Borgholm och Mörbylånga går ihop till en kommun.

Annons

Den rapporten visade bland annat att kommunerna skulle kunna spara åtta-nio miljoner på en sammanslagning, och att exempelvis socialtjänst och miljötillsyn skulle tjäna på att slå ihop resurserna. Däremot skulle antalet förtroendevalda minska.

Rapporten ligger till grund för det samarbete de båda kommunerna nu inlett om att fundera över en framtida sammanslagning. Men rapporten räcker inte som underlag för ett beslut om folkomröstning. Det framkom på den gemensamma presskonferens som kommunfullmäktiges ordförande i respektive kommun inbjudit till.

Mörbylångas ordförande Kjell Magnusson (C) förde ordet 95 procent av tiden.

– Vi tycker att det behövs mer belysning av frågan. Vi vill särskilt belysa tre aspekter: att fortsätta som nu, att öka samverkan inom kommunalförbundet och andra typer av samverkan, eller en sammanläggning, och vi behöver någon som ska göra jobbet och göra konsekvensbeskrivningar av möjligheter och hot.

Någon utredning kring konsekvenserna av att gå ihop med Kalmar kommun ska däremot inte göras.

– Om man tar med Kalmar kan det bli lite för magstarkt, ett för stort steg att ta. Från Borgholm till Kalmar är det rätt långt, sa Eva-Lena Israelsson (S), ordförande i Borgholms kommunfullmäktige.

Den eftersökte ska ha erfarenhet av offentlig förvaltning och att verka i en politisk organisation, men inte ha någon närmare koppling till någon av kommunerna.

Rekryteringen ska kommundirektörerna Jens Odevall, Borgholm och Ann Willsund, Mörbylånga stå för. Och det ska gå fort. En projektledare ska finnas på plats innan februari gått över till mars. Hela utredningen ska sedan vara klar runt oktober, så att politikerna hinner ta ställning till om de tycker att det är värt att genomföra en folkomröstning.

Folkomröstningen ska, om den blir av, helst ske i samband med EU-valet, som sker i slutet av maj 2019 och en eventuell Ölands kommun kan utropas tidigast 2023.

Annons

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons