"Säger ja för bygdens skull"

Sandvik Artikeln publicerades
Gunilla Blichfeld kan få en ICA-affär utanför sitt fönster på sommarstugan. Hon vill inte men hon säger ja för att bygden ska överleva.
Foto:Maria Alåsen
Gunilla Blichfeld kan få en ICA-affär utanför sitt fönster på sommarstugan. Hon vill inte men hon säger ja för att bygden ska överleva.

Nya ICA-butiken kan förstöra utsikten för Gunilla Blichfeld. Hon vill inte förlora sommarstugans charm med utsikt över Alvaret men hon säger ja för bygdens skull.

Mitt i skördefestens crescendo tog sig drygt 160 personer till Sandvikslokalen. De ville höra Thomas och Yvonne Lind berätta om branden i Sandviks affär, Trossen, och om det blir en ny butik.

Folket är knäpptysta när Yvonne Lind och Alfred Stegert vittnar om hur det var när det plötsligt började brinna i affären.

– Jag sprang ut med brandsläckare till lastbilen som brann först. Men när jag kom dit var det sådana lågor och så varmt att jag inte kunde försöka släcka, säger Alfred Stegert.

Branden var snabb, kraftig och gick inte att släcka ens för räddningstjänsten som kämpade i ett dygn. På kort tid försvann butiken, livsnerven för de som bor permanent i ett område som kan klassas som glesbygd vintertid.

Yvonne Lind tackar för allt stöd och berättar att de fortfarande behöver hjälp.

– Vi har det här mötet för att berätta om våra planer på en ny affär. Vi vill bygga upp en på en ny plats med bättre utrymme för parkering och varutransporter och högre trafiksäkerhet.

Tomas Lind säger att de vill köpa mark snett mitt emot Sandviks kvarn.

– Men allt måste gå fort om vi ska klara det ekonomiskt. Vi kan inte förlora en sommars inkomster.

Det hörs bara en protest när den tänkta placeringen avslöjas.

– Nej, inte där...

Snabbt utbrister en annan bland åhörarna.

– Är man emot det så blir det nog svårt att bo kvar här.

Gunilla Blichfeld var den som sa nej till förslaget på placeringen.

– Det var min spontana reaktion eftersom affären hamnar utanför mitt fönster i sommarstugan. Jag har en vacker Alvaräng utanför. Jag vill inte men jag kommer inte att säga nej till en affär där för jag vet hur mycket den betyder för hela bygden.

Nu väntar köp av mark, bygglovsansökan och svar från försäkringsbolagen.

– Om allt fungerar och vi får köpa marken så hoppas vi ha en färdig affär redan till våren, säger Thomas Lind.

Behovet av en affär, en livsnerv och en träffpunkt blir tydligt när man ser stödet från de boende i området. Från åhörarna kommer förslag om insamling av pengar om det blir svårt ekonomiskt.

– Vi är beroende av en affär här i glesbygden. Det är svårt att komma till Apotek och annat när man inte har bil, säger Gunnbritt Karlsson.

Flera av de som tagit sig till mötet utbrister löften om att handla lokalt oftare om butiken byggs upp igen. På plats i lokalen finns även Åke Lundberg, områdeschef på ICA- handlarnas förbund.

– Vi kommer att ge allt stöd vi kan. Vi har 14 ICA-butiker på Öland och det är unikt med så många affärer i mindre byar, säger Åke Lundberg.

Flera i lokalen frågar hur det gick för de två chaufförerna som för DHL levererade Apoteksvaror till Trossen när deras lastbil fattade eld.

– Vi har inte fått någon information om det men vi hoppas verkligen att de får det stöd och den hjälp de behöver, säger Yvonne Lind.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.