Riksdagen får förslag om ny Ölandsbro

Öland Artikeln publicerades
En ny bro skulle kunna vara betydligt bredare och hantera mer trafik än den befintliga bron.
Foto: Mats Holmertz
En ny bro skulle kunna vara betydligt bredare och hantera mer trafik än den befintliga bron.

Utred en ny Ölandsbro och utlys en tävling för att se till att den blir mer hållbar än den gamla. Det är förslaget som Liberalerna har skickat till riksdagen.

Liberalerna i länet har genom sin fadder i riksdagen lämnat in en motion om en ny Ölandsförbindelse. De har ingen egen riksdagsledamot från länet.

– Jag är egentligen inte fastlåst vid att det måste vara en bro, det kanske skulle kunna vara en tunnel. Det får expertisen uttala sig om, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

I motionen föreslår han och hans partikamrat Sebastian Hallén att riksdagen ställer sig bakom ett förslag om att utlysa en innovationstävling om en ny förbindelse mellan ön och fastlandet. Det efter att ha inspirerats av en liknande tävling om hur Öresundsbron skulle ha sett ut om den byggdes idag. Ölandsbron ska egentligen ha en livslängd till år 2070, men nu får riksdagen också förslag om en andra Ölandsbro 25 år tidigare. Behovet beror på de ökade trafikmängderna jämfört med beräkningarna inför den nuvarande bron.

– Det tar lång tid att få en ny bro på plats, så det är viktigt att ta det här första steget och inte bara ställa frågor till riksdagen utan lämna konkreta förslag, säger Carl-Henrik Sölvinger.

Riksdagsarbetet är just nu något försenat eftersom det fortfarande inte finns någon regering på plats, men i vanliga fall kan motioner som lämnas vid den här tiden behandlas under våren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.