Radioamatörer intar Långe Erik på internationell fyrhelg

Öland Artikeln publicerades
Vid fyren på Ölands norra udde, öppnar Kristina Österberg, Fyrvaktarns Dotter, Långe Erik så att besökare kan se öns norra del ovanifrån i helgen som är den internationella Fyrhelgen.
Foto: /Barometern
Vid fyren på Ölands norra udde, öppnar Kristina Österberg, Fyrvaktarns Dotter, Långe Erik så att besökare kan se öns norra del ovanifrån i helgen som är den internationella Fyrhelgen.

I helgen är det återigen dags för den internationella fyrhelgen, där radioamatörer bemannar fyrar över hela världen för att söka kontakt med varandra. Tre öländska fyrar är anmälda.

Det är Långe Jan, Segerstads fyr och Långe Erik som är öppna för besökare i helgen.

På lördagen den 17 augusti kommer radioamatörerna berätta både om själva fyren och hur radiotrafiken fungerar på Långe Erik på Ölands norra udde, berättar Erik Nyberg, ordförande för Ölands radioamatörer.

– Radiotrafik under den Internationella fyrhelgen är en viktig aktivitet för Ölands Radioamatörer. Sedan 2006 har vi varje år samlats för amatörradio vid Långe Erik. Vi har medlemmar som kommer långt ifrån för att delta, och vi vet att det kommer att bli intensiv radiotrafik under lördagen och under söndag förmiddag fram till lunch, säger han i ett pressmeddelande.

Han berättar att radioamatörer över hela jorden kommer att bemanna nästan 400 fyrar. I Sverige bemannas åtta fyrar, varav alltså tre på Öland är anmälda.

Den internationella fyrhelgen handlar också om att uppmärksamma de kulturhistoriskt viktiga fyrarna.

- Internationella fyrhelgen har tillkommit för att fästa uppmärksamheten på fyrarnas avgörande betydelse för världshandel och sjöfart under århundraden. Idag handlar det om att på bästa sätt hålla fyrarna tillgängliga för dagens människor och att värna om fyrarnas kulturhistoriska värden. Vi måste göra allt som går för att hindra fyrarna att förfalla, säger Erik Nyberg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.