Protester mot p-avgift i Köpingsvik

Öland Artikeln publicerades

Stark kritik riktas mot de nya parkeringsavgifterna i Köpingsvik. I sommar kostar det 10 kronor i timmen att parkera bakom den gamla smedjan.
"Vad blir nästa stolleprov?" undrar en upprörd sommargäst.

Från juni till och med september får badsugna semesterfirare plocka fram plånboken för ett dopp i Köpingsvik. De 50 parkeringsplatser på Skurkvarnsvägen 16, bakom den gamla smedjan, har blivit avgiftsbelagda med 10 kronor per timme. Det är Borgholms Energi som tillsammans med Köpingsviks samhällighetsförening har tecknat avtal med parkeringsföretaget Q-park. Företaget ansvarar för parkeringsautomaterna och administrationen och tar enligt Benny Wennberg, vd för Borgholms energi, mellan 30 och 40 procent av intäkterna.

– Övriga intäkter är tänkta att finansiera skötseln av stranden, säger Benny Wennberg.

Kritiken mot parkeringsavgifterna lät dock inte vänta på sig. "Det mullrar bra här ute i Köpingsvik och alla jag har pratat med är ense om en sak, och det är att om ni inte vill ha turistinkomster så fortsätt gärna med era planer". Det skriver en upprörd sommargäst i ett mejl till Borgholms kommunchef, Lars Frick. Han fortsätter; "Räkna gärna själv på vad det kostar er kommun om varje gäst tänker som jag".

Benny Wennberg är just återkommen till jobbet efter tre veckors semester, men tar till sig av kritiken.

– Det är alltid en avvägning, nu provar vi det här i sommar. Blir det för mycket kritik får vi kanske upphöra med det, säger Benny Wennberg.
Något sådant beslut kommer dock inte tas under säsongen. Frågan kommer att diskuteras och utvärderas efter avslutad säsong, någon gång i oktober, enligt Wennberg.