Långa köer och avbrott när ovädret slog till

Kalmar län Artikeln publicerades
4 bilder

Ölandsbron stängdes för vindkänslig trafik, tusentals var utan ström, bussar ställdes in och flera trafikolyckor inträffade.

Ett nytt oväder drog fram över Kalmar län.

Det hann knappt gå en vecka innan nästa oväder slog till mot Kalmar län. Den här gången hade SMHI utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar på Öland samt en klass 1-varning för snöfall för övriga länet.

Under onsdagen ska det ha kommit upp mot 15 centimeter snö – och vinden uppmättes till 30 meter per sekund i byarna på sina håll.

De hårda vindarna fick polisen att stänga Ölandsbron för vindkänsliga fordon under nästan tre timmar på eftermiddagen/kvällen. Åtgärden resulterade i kilometerlånga köer på såväl Ängö- som Ölandsleden och flera trafikanter fick vänta i timmar på att ta sig över till ön.

Händelsen och väderläget fick även Kalmar länstrafiken att ställa in flera av sina bussavgångar. Dessa återupptogs senare på kvällen.

Ovädret bidrog även till att flera trafikolyckor inträffade. Bland annat voltade en bil på väg 120 mellan Emmaboda och Nybro på grund av ovädret. Föraren klarade sig utan skador.

Utanför länsgränsen blåste buss 500, som går kustvägen mellan Kalmar och Karlskrona, av vägen i höjd med Jämjö i Blekingen och hamnade lutandes i diket. Mellan sex och sju personer fanns ombord på bussen. Enligt polisen klarade de sig utan skador.

Som en naturlig följd av ovädrets krafter drabbades flera tusen hushåll av strömavbrott. Värst drabbade var boende i Ölandskommunerna.

Inför ovädret hade Eon höjt sin beredskap och bemannat upp med extra montörer i region syd.

Dessa fick att göra och sent på onsdagskvällen hade majoriteten av de drabbade hushållen återfått strömmen. 251 var emellertid fortfarande utan ström.

På kvällen lugnade sig ovädret och SMHI tog bort sina varningar för Kalmar län. För Östersjön rådde dock fortfarande klass 1-varningar för kulingvindar.