Nya turer om webbsändningar

Öland Artikeln publicerades

Politikerna i Borgholm är fortsatt splittrade om det åter ska tillåtas kommunala webbsändningar på kommunfullmäktiges möten.

Ölandspartiets Per Lublin är fast besluten om att även i fortsättningen själv filma och lägga ut på sin hemsida. Detta i protest mot att kommunfullmäktiges majoritet i höstas beslutade att upphöra med sändningarna till allmänheten från april månad i år. Det var då avtalet med firman sades upp och sedan upphörde efter ett och ett halvt år.
Att Per Lublin under måndagens möte avvisades med hjälp av polisen hindrar honom inte från att fortsätta, utan utrustningen kommer åter att installeras på mötet i juni, uppgav han efter avvisningen.
På mötet lämnades en motion in av oberoende ledamoten Erik Arvidsson där han vill att Borgholms kommun ska återstarta fullmäktiges webbsändningar till medborgarna. Detta med hänvisning till öppenheten och demokratin.
När beslutet fattades av kommunfullmäktige i höstas att ta bort webbsändningarna så gjordes det med minsta möjliga marginal och ordförandens utslagsröst. Mot beslutet var bland annat socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.
Socialdemokraternas ledare, Ilko Corkovic, slår fast att han respekterar fullmäktiges majoritetsbeslut.
– Det är ett sorgligt kapitel att vi tvingas lägga så mycket kraft på detta. Det Per Lublin gör ta jag avstånd ifrån. När det gäller webb-sändningarna så vill vi fortsätta med dem i kommunens regi. Vi har redan köpt in utrustning för 80 000- 90 000 kronor. Vi finner det märkligt att säga upp avtalet efter så kort tid. Det behöver inte kosta mer än 50 000 kronor per år. Det är det värt för demokratins skull, säger Ilko Corkovic.
Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) vidhåller dock att webbsändningarna kostar 9 000 kronor per månad och 1 000 kronor per sändning, räknat efter i snitt 10 möten per år.
– Då blir summan närmare 120 000 kronor per år. Det motsvarar en vårdbiträdestjänst på halvtid samtidigt som vi nu tvingas spara hårt inom socialförvaltningen. Statistiken är tydlig att det är ganska få som utnyttjar möjligheten att följa mötet därhemma. Folk är i stället välkomna att delta på fullmäktiges sammanträden, säger Lisbeth Lennartsson (C).