Annons

Musselodlingar startar på Öland

Försök med musselodlingar startar på Öland och redan i maj nästa år ska redskap sättas ut.
Öland • Publicerad 10 december 2012

De försöksområden som valts ut är bland annat öster om Bläsinge i Mörbylånga kommun, utanför reningsverket i Borgholm, där Bödakanalen mynnar ut strax norr om Böda hamn och i Grankullaviken där det finns lokala entusiaster som vill prova möjligheten att odla musslor. Målet är att det på sikt ska bli en ny näring för företagande på Öland.

Nu är det inte frågan om någon delikatess som så småningom kan anrättas vid matsalsbordet därhemma, utan det rör sig om den blåmussla som redan finns i Östersjön.

Annons

– Till skillnad från den större blåmusslan på västkusten är den som finns i Östersjön betydligt mindre och mjukare. Den är inte lämplig att äta, men går exempelvis att använda till hönsfoder. Projektet går ut på att få ett hållbart vattenbruk eftersom musslan är bra på att filtrera och fånga upp näring, förklarar Kristin Bertilius, miljö­projektledare i Borgholms kommun.

Musselodlingar har redan prövats på flera håll, bland annat i Mönsterås och Hagby söder om Kalmar.

– Tyvärr tog vinterisen musslorna. Men det finns förfinade metoder så att redskapen med musslorna sänks ner rejält under vattenytan.

Försöken med musselodlingarna drivs inom EU-projektet Aqua-bäst för att skapa ett hållbart vattenbruk. Kuststräckorna i Kalmar län har analyserats och nu har några områden på Öland pekats ut där det är bäst förutsättningar för att lyckas med musselodlingar.

– Djupet ska vara mer än åtta meter med rätt salthalt, klorofyll, syrehalt och en viss vattenomsättning.

Kristin Bertilius berättar att det finns en del pengar avsatta för redskap och båtdrivmedel.

Därutöver hoppas hon på frivilliga som vill hjälpa till både när det gäller att få redskapen på plats, sköta till­synen och ta upp musslorna.

– Vi räknar med att sätta ut redskapen i slutet av maj och senast före midsommar. Redskapen består bland annat av linor som hänger ner i vattnet. Efter två års tillväxt kan blåmusslorna skördas, säger Kristin Bertilius.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons