Mörbylånga: Toppnamn förlorade krysskamp

Mörbylånga Artikeln publicerades

Centerpartiets lista får ett nytt toppnamn. Johan Åhlund vann över Anna-Kajsa Arnesson i krysskampen.

– Jag är förvånad och stolt. Det här måste vi diskutera i partiet, säger Johan Åhlund.

Centerpartisten Johan Åhlund kryssades mes på C-listan i Mörbylånga
Foto: Anders Johansson
Centerpartisten Johan Åhlund kryssades mes på C-listan i Mörbylånga

 

Socialdemokraterna och Centerpartiet hann knappt berätta om sitt nya samarbete innan det briserade en ny valbomb: Centerpartiets andreman Johan Åhlund fick flest kryss och går därmed upp i topp på C-listan.

Johan Åhlund fick 16,20 procent av kryssen ( 305 st) på C-listorna. Anna-Kajsa Arnesson fick 12,32 procent (232 st).

Vem som intar platsen som vice ordförande i kommunstyrelsen beslutas av partigruppen, men vid förra valet petades Hans Sabelström av Anna-Kajsa Arnesson, som fick flest kryss då. Även gången innan var det Anna-Kajsa Arnesson som vann krysskampen mot Hans Sabelstöm, men då stod hon tillbaka.

Hur det blir nu vill Johan Åhlund inte spekulera i än.

– Det var ju väldigt roligt, och väldigt oväntat. Jag trodde inte att så många skulle kryssa mig. Jag blir stolt! Men jag vet inte hur vi ska göra med det resultatet.

– Det är allt för laget, liksom. Jag vill göra det bästa för laget och för partiet och för kommunen. Anna-Kajsa Arnesson har varit bra. Vi måste diskutera innan vi beslutar hur vi gör.

Anna-Kajsa Arnesson säger att hon är väldigt glad för Johan Åhunds skull, men framhåller också att han är ny i politiken och att hon, inte tog förstaplatsen 2010 trots att hon då suttit fyra år i fullmäktige.

– Jag har pratat med Johan Åhlund, och han sa att han tycker att jag ska ha platsen. Men vi får se. Kryssen är vägledande, och jag vet, jag har ju varit i samma situation. Vi får ta det här med gruppen och så löser vi det.

Även inom MP gick både Eva Traore Dalberg med 11,99 procent (32 kryss) och Monica Orthagen med 7,49 procent (20 kryss) förbi Ulf Elgehed.

I de övriga partierna var det förstanamnet som också fick flest kryss.

Centerns nya samarbetspartner är Socialdemokraterna och där säkrade Matilda Wärenfalk förstaplatsen med 301 kryss (10,31 procent).

Henrik Yngvesson (M) fick 18,48 procent av M-kryssen (421 st) vilket var klart mer än näst mest kryssade, som var Günter Ruchatz (3,08 procent).

Hos L fick Sebastian Hallén 16,93 procent (54 kryss)

Eric Dicksson (KD) kryssades av 108 percsoner, vilket var 26,28 procent av kryssen.

Elisabeth Cima kvarneke (V) fick 68 kryss, vilket blev 13,905 procent.

SD:s förstenamn Olof Nilsson fick 7,6 procent av kryssen (107 st).

 

Tidningen har sökt Anna-Kajsa Arnesson för en kommentar.