Minderårig på LSS-boende lämnades ensam

Mörbylånga Artikeln publicerades

Under ett besök på en restaurang ska en minderårig ha druckit alkohol. Personalen som hade hand om ungdomen hade lämnat henne ensam kvar.

Enligt anmälan så var det två personer på ett LSS-boende som hade blivit skjutsade till en pizzeria och sedan lämnats där utan tillsyn. På pizzerian ska en av de boende beställt vin till maten och restaurangen ska inte ha kontrollerat åldern på de båda.

Den ungdom som beställde vinet ska ha blivit skjutsad tillbaka till LSS-boendet, men den andra ska ha stannat för att hon ville äta upp. Personalen godtog att hon skulle ta bussen hem själv.

På pizzerian ska den minderåriga ha druckit mer alkohol. När den minderåriga inte kom hem vid uttalad tid ska boendet slagit larm till polisen vid klockan ett på natten. Vid klockan tre hittade polisen den minderåriga.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har bedömt att händelsen är mycket allvarlig. Enligt IVO är det personalens ansvar att se till att en minderårig inte lämnas utan tillsyn i en sådan situation. I IVO:s bedömning anser dem att det var uppenbart att den minderåriga var i behov av stöd och vägledning under händelsen.

IVO anser att verksamheten har gjort en bristande utredning av händelsen och att verksamheten inte utrett om hur personalen brustit i sin tillsyn och stöd till den minderåriga.

IVO har beslutat att följa upp och granska verksamheten för att säkerställa att de boende är i en trygg och säker miljö.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.