Brand i lastbil spred sig till butik – närboende evakuerade

Sandvik Artikeln publicerades
Foto: privat

En DHL-lastbil tog eld i Sandvik på Öland på torsdagseftermiddagen. Branden spreds till livsmedelsbutiken bredvid som tvingades utrymmas. Ingen person ska ha kommit till skada.

– Hela Ica-butiken är rökfylld, helt förstörd, säger vittnet Paul Placha, som jobbar i närheten.

Larmet inkom vid klockan 13 till räddningstjänsten och det ska vara en lastbil från DHL som brinner.

Foto: privat

Enligt polisen brinner lastbilen fortfarande (14.00). Den har stått parkerad vid en livsmedelsaffär, till vars fasad branden spridit sig. Affären ska vara utrymd på personal och kunder.

Paul Placha jobbar i huset bredvid Ica-butiken och var på plats när branden i lastbilen bröt ut.

– När det började brinna räknade vi med att det kunde smälla så vi gick in i huset vi jobbade i. Och sedan har vi hört lite smällar. Det har smällt ganska rejält, antingen från lastbilen eller butiken, säger Paul Placha.

Just nu är han tillsammans med ett tiotal andra personer evakuerade till Sandviks kvarn, cirka 100–200 meter från olycksplatsen.

Enligt uppgifter till tidningen startade branden då lastbilschauffören lastade varor och framlyktan tog eld, vilket sedan spred sig till motorn.

Det har funnits gasolflaskor också på platsen men dessa ska nu vara bortforslade.

Räddningstjänsten har spärrat av ett område på cirka 300 meter från platsen och ett 30-tal fastigheter kommer att evakueras, enligt polisen.

14.25: Enligt polisen brinner det fortfarande i Ica-butiken. Avspärrningarna kvarstår.

15.56: Det brinner fortfarande i Ica-butiken enligt räddningstjänsten. Branden har spridit sig till tak- och vindskonstruktionen.

Har ni kontroll på branden?

– Nej, säger Rutger Thuresson, räddningschef på Ölands räddningstjänst.

Hur jobbar ni vidare?

– Vi har inget invändigt arbete utan vi jobbar utifrån med den utrustning vi har. Vi försöker dämpa elden så mycket som möjligt så att den inte sprider sig till andra byggnader.

Avspärrningen vid platsen kvarstår.

16.43: För de evakuerade som inte kommer att kunna återvända till sina bostäder har kommunen erbjudit övernattningsrum i Borgholm. Bland annat har kommunalrådet Ilko Corkovic (S), samt representanter för Borgholms kommun, varit på platsen för att informera.

Platsen är fortfarande avspärrad, räddningstjänsten jobbar vid byggnaden men det föreligger inte längre någon explosionsrisk.

– Det är fortsatt avspärrat där, men det är ingen risk för explosion eller spridning längre, det är kontroll över det, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens Region Syd.

En av de boende som evakuerats från platsen är Lennart Engren. Han bor bara tio meter från den eldhärjade butiken.

– När vi såg att det rök kraftigt gick vi ut, säger han.

Han berömmer räddningspersonalens insats.

– Vi har lämnat allt kvar i huset. En del saknar medicin och en del har katter, men det skulle polisen hjälpa oss med.

– Polisen är jättetrevliga och tillmötesgående. Allting fungerar alldeles utmärkt tycker jag, säger Lennart Engren.

17.30: Det brinner fortfarande i Ica-butiken i Sandvik. Det rör sig inte om någon öppen brand i byggnaden utan den ”kryper” i stället i tak- och väggkonstruktionen.

– I och med att det har brunnit så mycket i takkonstruktionen har vi bestämt att vi inte ska ha något folk inne i byggnaden eller på taket på grund av rasrisken – och då blir det svårare att komma åt den, säger Rutger Thuresson, räddningschef på Ölands räddningstjänst.

Hur länge räddningstjänsten blir kvar på platsen är oklart men Rutger Thuresson räknar med bevakning till fredagsmorgonen.

– Jag tänker mig att vi kommer att ha folk kvar och bevaka till i morgon bitti, säger han.

Det är även oklart när de evakuerade kan återvända till sina hem.

– Röken ligger rakt på husen som ligger väster om så det kan dröja till i morgon. Det blir nog så att de flesta kommer att sova någon annanstans.

 

19.28: På Facebook tackar den drabbade Ica-butiken, Ica Nära Trossen, för omtanken från de personer som hört av sig och varit oroliga.

I ett inlägg skriver butiken: ”Alla mår bra, ingen skadad!”

”Läget är oklart över butikens situation men vi återkommer med mera information när vi vet mera”, fortsätter inlägget.

20.38: Då räddningstjänsten inte haft möjlighet att jobba invändigt på grund av risk för att taket ska rasa in, har släckningsarbetet försvårats – och elden blossat upp igen.

Elden har krupit i konstruktionen, fått nytt syre och tagit fart.

– Den har stuckit iväg ordentligt, det gick jättesnabbt och är en fullt utvecklad brand igen. Vi låter det brinna ner, säger Rutger Thuresson, räddningschef på Ölands räddningstjänst.

Enligt räddningstjänsten går det alltså inte att rädda butiken. Man kommer därför rikta in sig på att skydda en närliggande byggnad.

Hur länge tror du att ni blir kvar på platsen?

– Själva insatsen kommer att pågå i några timmar till, sedan kommer vi att bevaka under natten.

Elden ska ha börjat i lastbilen och spridit sig till byggnaden – vet man vad som orsakade branden?

– Nej, det vet vi inte i nuläget.

21.37: Vad som orsakade branden i lastbilen, som sedan spred sig till butiken, är fortfarande okänt.

Polisen kommer att utreda händelsen.

– Det kommer vi absolut att göra, säger Fredrik Bratt, presskommunikatör på polisens Region syd. Vi kommer att utreda den så till vida det finns misstanke om brott eller ej.