Hotell Borgholm tappar Michelin-stjärna

Kalmar län Artikeln publicerades

Flera svenska restauranger har tilldelats stjärnor i årets nordiska upplaga av Michelinguiden. Men Hotell Borgholm blir av med sin.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

På måndagen presenterades vilka restauranger som fått stjärnor i årets nordiska Michelin-guide.

För Hotell Borgholm, som fått motta utmärkelsen tre år i följd, blev det ingen stjärna i år. Beskedet kommer kanske inte helt oväntat med tanke på att Karin och Owe Fransson efter över 40 år lämnade över nycklarna till en ny ägare vid årsskiftet.

När tidningen intervjuade den nya ägaren Christofer Johansson inför övertagandet sa han så här om Guide Michelin-stjärnans framtid:

– Den är egentligen knuten till Karin Fransson så den lämnar väl restaurangen. Men förhoppningen är att de med intresse följer fortsättningen på hotellet och kommer tillbaka för att se vad vi gör. Det blir också en sporre.

Den enda restaurangen i Sverige som tilldelas tre stjärnor i årets guide är Frantzén i Stockholm – och restaurangen behåller därmed sina stjärnor från förra året.

Två stjärnor delas ut till Vollmers i Malmö, Fäviken Magasinet i Järpen, Daniel Berlin i Skåne-Tranås, till Oaxen Krog i Stockholm, samt till Gastrologik i Stockholm som får ytterligare en stjärna jämfört med i fjol.

Sammanlagt 16 svenska restauranger tilldelas en stjärna, varav sju i Stockholm, sex i Göteborg och två i Malmö. Växjörestaurangen PM och Vänner behåller sin stjärna för fjärde året i rad.

fakta

Svenska krogar med stjärnor 2019

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Oaxen Krog, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Vollmers, Malmö

Fäviken Magasinet, Järpen

Daniel Berlin, Skåne-Tranås

En stjärna:

Agrikultur, Stockholm

Aloë, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

28+, Göteborg

Upper House, Göteborg

Bloom in the Park, Malmö

SAV, Malmö

PM & Vänner, Växjö

Källa: Michelinguiden

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.