Hon vill vara nära verkligheten i riksdagen

Borgholm Artikeln publicerades

Anne Oskarsson (SD) är fortfarande rätt ny inom politiken men inte rädd för nya utmaningar. Nu siktar hon på riksdagen.

Anne Oskarsson har suttit fyra år för Sverigedemokraterna i Mörbylånga. Nu flyttar hon till norra Öland och kommer att fortsätta engagera sig politiskt, både lokalt och nationellt.

– Jag längtade hem. Jag är född på norra Öland och jag ska flytta hem till min barndomsby Binnerbäck.

Hon har bott i Mörbylånga i tjugo år och suttit med i fullmäktige de senaste fyra åren.

Anne Oskarsson framför Borgholms kommunhus där hon snart hoppas kunna engagera sig.
Anne Oskarsson framför Borgholms kommunhus där hon snart hoppas kunna engagera sig.

– Jag började i slutet på 2013. Det berodde på att jag läste boken som Jimmie hade skrivit [Jimmie Åkessons självbiografiska bok Satis Polito, reds anmärkning]. Hans åsikter stämde överens med avd jag tycker. Jag har jobbat på Migrationsverket och tyckte det var ett ovärdigt mottagande.

Hon kom med i kommunstyrelsen direkt 2014 och nu siktar hon på riksdagen, hon tror det finns en stor chans. Anne Oskarsson står på plats 46 hos SD och förra valet fick de 49 platser.

– Det ska bli kul. En riktig utmaning. Man vill ju gärna veta hur det går till överallt, säger hon.

Tre dagar i veckan kommer hon att sitta i riksdagen, sen hem till Borgholm där hon siktar på att sitta även i kommunfullmäktige.

– Det är rätt bra att ha en lokal anknytning så att man har koll på vad som händer. Annars känns det lite som om man går in i en bubbla. Man vill ju gärna vara nära verkligheten.

Fakta

Anne Oskarsson

Ålder: 71 år, fyller år den 10 september

Aktuell med: Står på Sverigedemokraternas riksdagslista och kandiderar för fullmäktige i Borgholm.

Bakgrund: Har en civilingenjörsexamen i kemi.

Fritidsintressen: Göra glastavlor och gjuta i betong.

Bor: Har precis flyttat tillbaka till Binnerbäck på norra Öland efter tjugo år i Mörbylånga.

Plats på listor: Plats 46 att komma in i riksdagen, plats 1 att komma in i kommunfullmäktige, plats 3 på Sverigedemokraternas riksdagslista för länet (Jimmie Åkesson står etta på alla länslistorna) och plats 2 för landstinget. Kommer Anne Oskarsson in i riksdagen kommer hon att sitta i socialförsäkringsutskottet.

Visa mer...

Hon har två hjärtefrågor. Den första är äldrevården som hon tycker är jätteviktig, speciellt att det finns trygghetsboenden.

– När man bor i en kommun som den här så borde man planera väldigt bra så att folk när de blir äldre kan välja om de vill bo på trygghetsboende eller någonting annat. Det stimulerar flyttkedjan.

Hennes andra hjärtfråga är landsbygden. Hon står bakom partiets linje att dieselskatten för lantbrukare ska ner på Danmarks nivå.

– Så att våra bönder blir konkurrenskraftiga mot andra. Vi tycker att när man importerar kött så ska det vara av samma kvalité som det är i Sverige.

Hon har även andra idéer för landsbygden.

– Jag tycker att småskaligheten ska få råda. Att man på sommaren ska kunna ha gårdsbutik, att regelverket ska förenklas och att man ska kunna sälja egenodlat vin.

Hon är utbildad civilingenjör inom kemi och har hela livet jobbat inom privat sektor. Hon ser en stor skillnad mellan hur företag och kommuner jobbar.

– Jag har fått en väldigt bra insyn i hur kommunens sköts. Det är mer trögrott och det ska det vara för de beslut som fattas måste ju vara grundade.