Högstadieskolan i Färjestaden överklagad - igen

Färjestaden Artikeln publicerades
Kommunens tilldelningsbeslut för att bygga ny högstadieskola i Färjestaden, enligt skissen, är överklagat till Förvaltningsrätten av upphandlingstvåan Hansa Bygg AB.
Foto: Atrio arkitekter/Barometern-OT
Kommunens tilldelningsbeslut för att bygga ny högstadieskola i Färjestaden, enligt skissen, är överklagat till Förvaltningsrätten av upphandlingstvåan Hansa Bygg AB.

Strax före valet kom kommunens besked att P&E Invest ska bygga ny högstadieskola i Färjestaden. Nu överklagar konkurrenten Hansa Bygg AB beslutet till Förvaltningsrätten.

– Tråkigt. Vi vet inte hur mycket det här försenar projektet, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Hansa Bygg menar att kommunen brutit mot Lagen om offentlig upphandling.

Bolaget yrkar på att anbudet från P&E Invest ska plockas bort och att förvaltningsrätten ska besluta om en ny anbudsvärdering.

Orsaken är att P&E Invest inte ska ha lämnat in dokument om egenförsäkran som visar att alla bolagets underentreprenörer uppfyller alla kapacitetskrav, enligt Hansa Byggs jurist. Detta bryter mot kommunens obligatoriska skallkrav och gör att Mörbylånga kommun inte följer likabehandlingsprincipen i upphandlingen, skriver bolaget i överklagan.

Mörbylånga kommun lät P&E Invest byta ut en av underentreprenörerna som inte uppfyllde kraven dagarna före tilldelningsbeslutet. Det är till den nya underentreprenören det saknas egenförsäkran vilket är grunden för överklagan.

– P&E fick möjlighet att komplettera där, säger Henrik Yngvesson.

Deras ansökan om överprövning för ”hyreskontrakt för 7-9 skola, Färjestaden, Mörbylånga kommun” kom in till Förvaltningsrätten i Växjö den 17 september, sista dag att överklaga.

– I går vid lunchtid hade det inte kommit in något överklagande men det kom sent på eftermiddagen. Men det är inte förvånande att de överklagar, det är vanligt, säger Henrik Yngvesson.

Planen är att den nya 7-9-skolan i Färjestaden ska stå färdigbyggd till hösten 2020.

– Vi vet inte hur försenad byggstarten blir, det beror på hur mycket förvaltningsrätten har att göra. Vi hoppas på en mild vinter för att markarbeten och sådant ska kunna komma igång.

Enligt anbudsunderlaget var det fyra bolag som lämnade anbud och P&E Invest fick högst poäng och näst högst poäng fick Hansa Bygg.

Bygget av en ny högstadieskola i Färjestaden har dragit ut på tiden, bland annat efter ett tidigare överklagande av just Hansa Bygg.

Efter att kommunen i våras och somras gjorde om upphandlingsprocessen sa mark- och exploateringschef Bengt Johansson att kommunen kommer att vara extra noggrann för att undvika fler förseningar.

Tilldelningsbeslutet för P&E Invest kom 7 september, strax före valet 9 september.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.