Het debatt efter minkattacken

Öland Artikeln publicerades

Debatten går het efter attentatet mot minkfarmen utanför Köpingsvik. Pälsdjursbranschen bedömer attacken som djurplågeri och grovt kriminell, medan de som stödjer aktivisterna hävdar att det handlar om att stoppa en bransch med usla villkor för djuren.

- Minkar är väldigt renliga av sig. De slickar sig för att till varje pris få bort färgen och då river de upp blodiga sår. Det här är djurplågeri, säger minkfarmaren Mikael Lundgren.
Färgen går inte att tvätta bort med vatten och tvål, och några starkare medel vill han inte använda på djuren. Han är djupt kritisk till aktivisterna.
- Det är ju terrorism. De har ingen empati för djuren.

Pälsdjursuppfödarnas riksförbund är skarpt kritiska mot aktionen som de ser som djurplågeri och grovt brottslig.
- Det primära målet för de som har gjort det här är att orsaka så stor ekonomisk skada som möjligt, även om djuren tar skada. Med odemokratiska medel försöker man att stoppa en fullt laglig verksamhet, säger Johan Dalén, vd för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund.

De menar också att attacken är en del i en systematisk kampanj mot pälsdjursuppfödare. Ett antal olika attacker mot pälsdjursuppfödare har skett under hösten.
Ingen har tagit på sig skulden för aktionen, men på Barometerns webb är det många som uttalar sitt stöd för den. Organisationen Djurens rätt stödjer inte illegala metoder, men de anser att pälsdjursuppfödningen i Sverige strider mot djurskyddslagen och dessutom är plågsam för djuren.
- Enligt djurskyddslagen ska djuren kunna bete sig naturligt. För minkar innebär det att de ska kunna simma, men det finns det ingen möjlighet till på minkfarmerna. Dessutom är avlivningsmetoderna plågsamma med bland annat gasning, säger Lise-Lott Alsenius på Djurens rätt.
- Men vi tror att information är den rätta vägen, säger hon.
Attentatet rubriceras som grov skadegörelse och skulle teoretiskt kunna ge aktivisterna fängelse i upp till fyra år. Polisens tekniker var på plats på tisdagen, men förundersökningsledare Ulf Juhlin vill inte berätta om man hittat några spår. Under dagen har polisen pratat med grannarna.
- Hittills har vi inte fått in några iakttagelser alls, säger Ulf Juhlin.
På farmen finns mellan 1500 och 2000 djur. Ungefär hälften har fått färg på sig. Under tisdagskvällen skulle en veterinär besöka gården för att bedöma om djuren behövde avlivas.