Helena Victor: ”Vi hoppas på allmänhetens stöd för att ha råd med nya utgrävningar vid Sandby borg.”

Öland/Kalmar Artikeln publicerades
Sandby Borg. Osteolog Clara Alfsdotter förklarar hur skelettet i Sandby Borg brännskadats för projektledare Helena Victor och arkeolog Ludvig Papmehl Dufay.
Foto:Sofia Hedman
Sandby Borg. Osteolog Clara Alfsdotter förklarar hur skelettet i Sandby Borg brännskadats för projektledare Helena Victor och arkeolog Ludvig Papmehl Dufay.

Projektledare Helena Victor på Kalmar läns museum har startat en crowfunding via Kickstarter för att kunna fortsätta utgrävningarna vid Sandby Borg. 400 000 är målet. Hittills har 128 000 kronor skänkts.

1Hur går insamlingen?

– Sådär. Många delar sidan och är intresserade men vi får inte in så mycket pengar. De flesta givare kommer från utlandet. Vi hoppas att detta skulle kunna locka lokalbefolkningen också. Det är en bra julklapp, inte minst som företag kan ge anställda.

2Varför gör ni insamlingen?

– Vi har haft svårt att få pengar på vanligt sätt. Det finns just inga fonder som ger pengar till utgrävningar. Det mesta är knutet till universiteten.

3Hur mycket har de tidigare utgrävningarna kostat?

  – Vi har grävt fyra år och Det ligger på ungefär 400 00 kronor per år. Fast egentligen handlar det om mer pengar, för mycket av arbetet sker ideellt.

  4Var har pengarna kommit ifrån?

  – Länsstyrelsen har bidragit med en del och så har vi använt överskott som vi haft på länsmuseets arkeologiska enhet.

  5Borde inte staten betala sådana här utgrävningar?

  – Staten har inge pengar till vanliga utgrävningar. Det är bara räddningsgrävningar, arkeologiska fynd som riskerar att förstöras. Vid utgrävningen i Eketorp fanns pengar på annat sätt, då handlade det om doktorandarbete, professurer och många arbetslösa jobbade med grovarbetet. Fast det var mycket ideellt arbete då med.

  6Hur gör man om man vill ge pengar?

  – Man går in på sandbyborg.se och klickar på en länk. Sedan väljer man hur mycket man vill ge. Pengarna reserveras på kontot.

  7Vad lockar ni de som ska ge pengar med?

  – Det här är ju ingen investering som kan ge pengar tillbaka. Men vi samarbetar med lokala företag och man kan få belöningar som choklad, t-shirt eller silversmycke, beroende på hur mycket man satsar. En givare har skänkt 50 000 kronor och får en helg på Halltorp och får också hjälpa oss att gräva.

  8Sista dagen för insamlingen är 31 december. Vad händer om ni inte får in 400 000 kronor?

  – Då får alla som skänkt pengar tillbaka sina pengar och vi får ingenting. Då vet vi faktiskt inte hur vi ska finansiera nästa sommars utgrävning.

  Fakta

  Insamlingen

  Vad: För utgrävningen av Sandby borg, hus 40.

  Hur mycket: Valfritt. Från 50 kronor ges belöningar.

  När: Sista dagen för insamlingen är 31 dec.

  Hur: Via sanbyborg.se

  Visa mer...