Här skulle en ny högstadieskola ha stått klar

Mörbylånga Artikeln publicerades
Kommunalrådet Henrik Yngvesson är självkritisk när det gäller högstadiebygget i Färjestaden.
Foto: Sofia Hedman
Kommunalrådet Henrik Yngvesson är självkritisk när det gäller högstadiebygget i Färjestaden.

Ett nytt högstadium i Färjestaden skulle stå klart innan mandatperioden var slut. Det finns ett bygglov, men också kritik mot bygget.

Färjestaden expanderar, men fortfarande bussas eleverna till kommunens högstadium i Mörbylånga. Både M och S la oberoende av varandra för nio år sedan var sin motion om att bygga ett nytt högstadium i Färjestaden.

Tanken var att skolan skulle stå klar senast 2015 men än finns den bara på papperet. En orsak är att såväl majoriteten som oppositionen är splittrade i frågan som varit aktuell till och från i över 30 år.

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

1. Inrätta ett näringslivsråd med representanter från näringsliv och politik. Uppfyllt. En följd av näringslivsstrategin som togs för tre år sedan.

2. Ge varje elev läxhjälp och rätt stöd i rätt tid, Delvis uppfyllt. Läxhjälp finns på alla skolor. Rätt stöd i rätt tid kan i vissa fall fallera.

3. Bygga trygghetsboenden i Färjestaden, Mörbylånga och Södra Möckleby. Inte uppfyllt.

4. Öka tempot i planarbeten och ta beslut i bygglovsärenden inom två månader. Delvis uppfyllt. Många detaljplaner på gång. Hälften av byggloven tar över tio veckor.

5. Skapa en egen, permanent fritidsgård för ungdomarna i Färjestadsområdet. Inte uppfyllt.

Visa mer...

Centerpartiet har sedan motionerna lämnades in ställt sig skeptiska till en högstadieskola och menat att man inte ska bygga innan det finns ett behov.

Det faktum att Cis nu bygger en ny friskola från klass F-9 i Färjestaden riskerar att göra ett kommunalt högstadium halvtomt, framhåller Centerpartiet.

Kommunen är nära att slå i lånetaket och M drev igenom att skolan ska byggas av en extern aktör och därefter hyras av kommunen. Detaljplan och bygglov är klar men upphandlingen överklagades och den ska nu göras om.

– Jag hade önskat att det redan skulle varit byggt. Den analys jag kan göra är att vi var för otydliga i fullmäktigebeslutet om vem som hade ansvar för frågan. Det tog tid att göra tjänstemannautredning och innan vi hade fått i ordning på vilken gruppering som skulle driva frågan tog det också tid, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson.

– Sedan har det varit en hel del politiska diskussioner och återremisser, och så är det ju i en demokrati.

Fakta

3 viktigaste frågorna just nu

• Vattenförsörjningen i kommunen. Alla är överens om att det måste fixas men det tar tid.

• Utvecklingen av hamnen i Mörbylånga. Exploateringen av hamnen i Mörbylånga kompliceras av att man saknar en detaljplan för området.

• Utvecklingen av södra Öland. Bussförbindelser och gatubelysningen på mindre orter är exempel på frågan hur man vill att södra Öland ska utvecklas.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.