Fynd i Sandby borg tyder på massaker

Öland Artikeln publicerades

Nya sensationella fynd talar för att Sandby borg har en helt unik historia jämfört med andra fornborgar. En massaker har sannolikt utplånat befolkningen. Efter det övergavs borgen för gott.

Det var när larmet gick att plundrare varit synliga vid borgen som länsstyrelsen för två år sedan undersökte hela borgen med metalldetektor för att förekomma nya tjuvar. Sex reliefspännen, ett par av dem förgyllda, upphittades. Året efter gjordes en mindre utgrävning av Kalmar läns museum och ett märkvärdigt fynd gjordes. Precis vid en dörrpost stack ett fotben fram. Nu har utgrävningen fortsatt, i liten skala, och arkeologernas misstankar från första fyndet har bekräftats.
– Det har gått vilt till och vi har hittat pilspetsar. Personen med fotbenet är inte ensam. Vi har hittat fler och de har inte dött en naturlig död, säger Helena Victor, projektledare för utgrävningen.

Borgen är från folkvandringstiden, 400–500-talet efter Kristus, och normalt brändes och begravdes de döda. Att så inte skett talar för att ingen överlevde eller att de som gjorde det fördes bort. Ett av skeletten verkar sitta upp, eventuellt har personen en gång styckats. Efter överfallet övergavs borgen helt, kanske blev platsen tabu.
– Det blir som ett arkeologiskt arkiv som förseglats vid det här tillfället. Det gör att vi också kan få inblick i de här människornas vardagsliv, säger Helena Victor.