Förra vågmästaren i ny situation

Böda Artikeln publicerades

Framtid Öland är nöjda med valresultatet men nu väntar diskussioner om strategi.

Framtid Öland är nöjda med utgången. De valde att inte kampanja så mycket.
Foto: Privat
Framtid Öland är nöjda med utgången. De valde att inte kampanja så mycket.

Lite av en död dag med stiltje, så beskriver Annette Hemlin (FÖL) dagen efter valet. Förra valet satt Framtid Öland med betydligt större makt över hur det framtida styret i kommunen skulle bli.

– Då blev vi uppvaktade och hade mycket av en vågmästarroll. Nu se det mer annorlunda ut. Det spelar ju in att MP har åkt ut också, säger Annette Hemlin.

Att förlora ett mandat var inte en så stor förlust säger hon.

– Vi valde att inte vara ute och kampanja utan vi berättade för väljarna vad vi har åstadkommit under de här fyra åren.

Några vallöften ville partiet inte gå ut med.

– Nä, vi tyckte att det inte håller att lova en massa. Nu har vi fått förtroende från våra väljare att fortsätta med det arbete vi har påbörjat och vi är väldigt tacksamma.

På frågan om de utvärderat sitt samarbete med Socialdemokraterna under mandatperioden svarar hon att de gjort det hela tiden.

– För alla partier handlar det om att hitta en utgångspunkt där man kan föra fram sin politik. Det är det vår förhandlingsgrupp ska fokusera på nu men vi har inte blivit uppvaktade av något annat parti än, tror jag inte.

Annette Hemlin säger att det finns flera möjliga scenarios för framtida samverkan.

– Nu handlar det om hur flera andra partier väljer. Centern, SD och Moderaterna kan ju ta ställning till hur de ska göra. Det är inte säkert att de traditionella mönstren måste vara kvar i fördelningen av styret.

Framtid Öland hade under mandatperioden 5 mandat och har nu gått ned till 4. Än så länge har de fått 11,3 procent av rösterna.