Få ölänningar har snabbt bredband

Öland Artikeln publicerades

Fortfarande har bara några procent av Ölands hushåll tillgång till riktigt snabbt bredband. Det visar Post och Telestyrelsens (PTS) nya kartläggning.

Bredband är numera lika självklart som tv, kanske till och med mer självklart. Men ett snabbt bredband är inte alla förunnat.
Regeringen har i sin bredbandsstrategi kommit fram till att man vill att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till minst 100 Mbit bredband år 2020.
I Sverige har över halva befolkningen (53 procent) tillgång till bredband på 100 Mbit/s. På Öland är antalet hushåll med så snabba bredband försvinnande litet. Ungefär 10 procent i Mörbylånga kommun och knappt 4 procent i Borgholm har tillgång till fiberkabel, som är en huvudförutsättning för riktigt snabbt bredband.
– Borgholms kommun ligger bland de sista i landet. Man kan med fog säga att Öland är eftersatt när det gäller bredbandsutbyggnad, säger Oscar Holmström, marknadsanalytiker på PTS.
Enligt PTS:s kartläggning har 97 procent i Borgholm och 99 procent i Mörbylånga tillgång till bredband via 4G-nätet.
Hur fungerar det? Mobil­telefonerna fungerar ju ofta dåligt.
– 4G-nätet är annorlunda. Där går ingen telefontrafik i dagsläget utan bara bredband. Där kan man placera bredbandsroutern på bästa platsen i huset och i extrema fall kan man ha en extra antenn. Det gör en enorm skillnad för täckningen, säger Oscar Holmström.
Faktum kvarstår. Få företag och privatpersoner har tillgång till fibernät på Öland. Hur den utbyggnaden ska ske är oklart. Det har lagts ner fiberkabel från Färjestaden och söderut, men erbjudande om fiberbredband har inte kommit konsumenterna till del.
I Borgholm beslutade man på senaste fullmäktige­mötet att skicka tillbaka bredbandsstrategin i brist på samordning.
– Det grävs och läggs ner elkabel mellan Löttorp och Horns Kungsgård, men inga tomrör för fiberkabel och inget annat sådant tänk för samordning. Vem ska bevaka det?, undrade Claes Horn af Rantzien (MP) på fullmäktigemötet.
Sanningen var att man inte funderat över detta i Borgholm
Mörbylånga har en bredbandsstrategi.
– Vi har fiberkabel över hela kommunen. Sedan får var och en betala för att dra fram det till huset och koppa in sig, säger Kent Ingvarsson (M), kommunalråd i Mörbylånga.