Exklusiv konsert 42 meter över havet

Öland Artikeln publicerades

På fredagen hölls den första konserten någonsin i fyren Långe Jan. 42 meter över havet bjöd musikerna John Leo Carter och Pär Moberg på exklusiva spelningar för tio personer åt gången. Barometern var där.

Luften är svalt och fuktig inuti Sveriges högsta fyr, Långe Jan på Ölands södra udde. Efter att ha klättrat upp för de drygt 170 trappsteg som leder till rummet i tornets topp, känns dock svalkan enbart skön. Det är fredag kväll och tillsammans med en liten grupp människor tar Barometern del av en världspremiär. För första gången någonsin arrangeras en konsert i fyren. Eller rättare sagt konserter, eftersom enbart tio personer får vistas i rummet samtidigt, av säkerhetsskäl, planerar duon fyra kortare konserter. John Leo Carter välkomnar den lilla premiärpubliken, bestående av såväl vuxna som barn, och konserten inleds.
– Den här låten heter Island Of Hope, och handlar om att flytta till Öland från Irland, säger han och börjar plocka på sin gitarr.
Ett par takter in i låten kommer Pär Moberg in i låten med en vacker melodislinga spelad på altsaxofon. Det är John Leo Carter som har skrivit låtarna och musiken är lågmäld singer-songwriter med mycket influenser av irländsk folkmusik. Duon har känt varandra i ett par år och spelat tillsammans vid ett antal tillfällen, bland annat vid fjolårets öppning av skördefesten, och det märks. Stämsången är perfekt och båda hanterar sina instrument med finess. Konserten är helt akustisk och ljudet i det runda stenrummet blir väldigt speciellt.
– Det känns som att min röst kommer ut ur väggen, säger John Leo Carter.
Idén till konserten väcktes i våras av hans fru, konstnären Helle Kvamme, efter ett besök vid fyren.
– Jag tänkte att det vore häftigt, att akustiken skulle fungera. Idén är att man skulle uppleva både ljudet och platsen, säger hon och tycks nöjd med resultatet.
Och nöjd, är hon inte ensam om att vara.
– Vi har varit med om ett historiskt ögonblick. Helt fantastiskt, utbrister en kvinna när tonerna av extranumret klingat ut.