Eksgården i Gårdby är ute för försäljning

Öland Artikeln publicerades

Eksgården är till salu. Verksamheten kommer drivas vidare som vanligt tills rätt köpare dyker upp.

Eksgården är en hotell- och konferensanläggning och drivs av Stiftelsen för långvarigt sjuka. Värdshuset har varit utarrenderat de senaste åren medan olika personer tagit hand om konferensdelen i samverkan med stiftelsen.

Drivs som en enhet
- Vi har inte haft någon kontinuitet på konferenssidan och organisationen behöver ses över för att det ska bli bättre ekonomi i verksamheten. Det är även viktigt att driva verksamheten som en enhet. Samma personal som diskar på värdshuset kan till exempel bädda sängar, säger Barbro Wernersson, ordförande i stiftelsen.
Det var hennes man Lars Wernersson som 1986 köpte Eksgården för stiftelsens räkning. Han ville göra något för handikappade och långtids-sjuka. Gården har blivit en rekreationsplats för alla men med handikappade som speciella hedersgäster.

Ideell verksamhet
Även om stiftelsen säljer Eksgården kommer de vara kvar och även i fortsättningen ägna sig åt ideell verksamhet. Att få en köpare som är villig att driva Eksgården i samma anda där rörelsehindrade välkomnas är viktigare än att få det bästa priset, menar hon.
- Till en början var tanken att vi skulle ha en arrendator men vi måste vara realister. Vi har investerat i bland annat jord-värme och byggt ut till 60 bäddplatser. Nu är allt nytt och i första hand tänker vi sälja och i andra hand få en arrendator.

Fem årsanställda
På Eksgården finns fem årsanställda. Två halvtidstjänster och tre heltidstjänster varav två varit långtidssjukskrivna. Personalen är uppsagd men stiftelsens förhoppning är att personalen ska kunna anställas av den nya ägaren.
- En ny arbetsgivare måste få välja sin personal själv därför har vi sagt upp dem. Får vi inte sålt Eksgården kommer de att fortsätta arbeta. Verksamheten med rumsuthyrning och konferenser fortsätter som vanligt, säger Barbro Wernersson.