De gjorde den godaste soppan

Öland Artikeln publicerades
Foto:Rolf Nedeby

Blå Porten tillsammans med Ölands gårdsmejeri drog det längsta strået i tävlingen Ölands godaste soppa på lördagen.

Tanken med sopptävlingen, som är en del av samarbetsprojektet Fågelvägen på sydöstra Öland, är att lyfta fram öländska råvaror och lokalt producerade livsmedel. Och när juryn, bestående av Annica Triberg, journalist och kokboksförfattare, Christina Larsson, rektor på Ölands Gymnasium och Ölands turismsamordnare Stefan Ahlgren, slutligen hade smakat av de 21 tävlingsbidragen stod till sist Blå Porten och Ölands köksmejeri som segrare med motiveringen:

"En elegant soppa med hög och balanserad smak. Len konsistens och fin brytning mot nötbacon och spröda ostflarn. En modern soppa som samtidigt värnar om öns lokala råvaror"

Mikael och Maryon Olsson som äger och driver Blå Porten var naturligtvis nöjda med segern.

– Vi tycker förstås det är jättekul att man premierar någon som alltid försöker att jobba med lokala råvaror och som försöker att inte konstla till det. Vi visste att vi gjort en god soppa, säger Mikael Olsson.

Basen i soppan utgörs av jordärtskockor från den egna gården, resten av ingredienserna är ett samarbete med lokala producenter på ön; nötbacon från Mysing kött och ostflarn från grannen Ölands köksmejeri.

– Det har varit toppen och mycket folk. Trevligt på det hela taget, och jag tror att de flesta har tyckt att det var en trevlig aktivitet, säger Christer Delding på Ölands köksmejeri.

Rolf Nedeby har varit med och samordnat sopptävlingen och enligt honom är en av tankarna att lyfta fram aktiviteterna på sydöstra Öland.

– Det här området har blivit lite eftersatt, men det är ändå halva världsarvet som vi pratar om. Så det här kommer vi fortsätta med. Vi har tidigare haft fågelsafari, strandlopp och världens längsta loppis som fått bra genomslag. Nu försöker vi få myndigheterna med oss. Men vi är på väg framåt, det här var en väldigt bra dag, säger han.

– Det enda smolket i bägaren var att sopporna tog slut på många ställen. Där får vi lära oss till nästa år.