Däck-Roy får ny ägare

Färjestaden Artikeln publicerades
Foto:Anders Johansson

Däck-Roy i Färjestaden har sålts till Vianor. Affären blev klar i dagarna.

– Resan fram till beslutet var jobbig känslomässigt – absolut, säger Mikael Idensjö.

För två år sedan gick Mikael Idensjö in i väggen och drabbades av utmattningssyndrom. 14 månader senare var han tillbaka på jobbet.

Men efter att ha funderat fram och tillbaka ett tag bestämde sig Mikael och Patrik Idensjö, far och son och delägare i Däck-Roy, i somras att det var dags att sälja företaget.

– Vi har gjort bedömningen att framtiden kommer att bli tuffare och tuffare med lönsamhet och sådant där. Men största orsaken är kanske hälsan, säger Mikael Idensjö.

Däck-Roy grundades 1974 och har funnits i familjen sedan dess. 1983 började Mikael på företaget.

– Resan fram till beslutet var jobbigt känslomässigt – absolut. Farsan startade företaget 1974. Det är ändå hans varumärke. Vi hade diskussioner med honom men han har sagt i fem år: "Sälj av och sitt som platschef i stället. Ni jobbar alldeles för mycket". Han jublade när vi lade fram förslaget, säger Mikael.

Vianor tog över driften redan i september men affären blev klar först i dagarna. Fram tills nu har familjen själv tagit hand om pappersarbetet vilket tagit på krafterna samtidigt som företaget ökat sin omsättning – rejält. Mellan 2013 och 2015 ökade den exempelvis med tio miljoner kronor.

– Nu slipper vi all pappershantering. Vianor sköter precis allting åt oss vad det gäller löner, bokföring, fakturering, in- och utbetalningar, sådant vi har suttit med om kvällarna tidigare.

Patrik Idensjö blir platschef under den nya ägaren. Mikael får titeln supervisor.

Däck-Roy kommer annats att behålla namnet och Mikael poängterar att ingenting kommer att förändras för kunderna.

– Vi har fortfarande samma roll och möjligheter. Inget blir sämre för någon kund, säger Mikael Idensjö.

För Mikael innebär affären att han får mer tid med att träffa kunder i butiken – något han brinner för.

– Kundkontakten är det som hållit en driven – att man får träffa så många glada och positiva människor. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får ha ett sådant jobb och träffa så mycket folk.

För Mikael och hans familj som dragit ett stort lass innebär affären också mer ledig tid.

– Nu blir vi tvingade, inom citationstecken, att ta fyra fem veckors semester. Det blir en ny upplevelse för oss.

Kommer du att kunna ta ledigt?

– Det blir ett nytt sätt att leva och lära sig. Hittills har det inte gått något bra kan jag säga. Från januari har jag och hustrun sagt att vi ska försöka hitta en ny roll i livet. Vem vet, vi kanske till och med tar grönt kort och börjar spela golf, inte vet jag vad vi hittar på, skrattar Mikael Idensjö.