Cementa överväger att avveckla – 75 berörs

Degerhamn Artikeln publicerades
Cementa i Degerhamn.
Foto: Anders Johansson
Cementa i Degerhamn.

Cementa AB överväger att avveckla cementproduktionen vid sin fabrik i Degerhamn på södra Öland.

– Vi är helt klart besvikna och oroliga, säger en anställd vid fabriken.

För att kunna möta ökade miljökrav har Cementa inlett en process för en eventuell avveckling av klinker- och cementproduktionen i Degerhamn.

I ett pressmeddelande skriver företaget att fabrikens produktionsutrustning har svårt att hantera framtidens krav kring koldioxidminskning.

”Att koncentrerar tillverkningen till de övriga fabrikerna skulle innebära minskade koldioxidutsläpp med 260 000 ton per år”, står det i pressmeddelandet.

– Vi ser att vi har behov att koncentrerar vår produktion till effektivare fabriker. Vår fabrik i Degerhamn är en mindre fabrik och är relativt gammal. Ska vi nå kraven som vi ser kommer, behöver vi göra större investeringar, och de investeringarna blir inte försvarbara i fabriken i Degerhamn i och med att den har en mindre produktionskapacitet. Vi vill koncentrera det till de större fabrikerna, säger Magnus Ohlsson, vd Cementa.

– Den här anläggningen i Degerhamn är så gammal och producerar så små volymer, att de investeringar vi skulle behöva göra för att minska miljöpåverkan inte är lönsamma, säger Jörgen Staflund, fabrikschef på Cementa i Degerhamn.

Hur nära skulle du säga att en eventuell avveckling är?

– Om vi fattar ett sådant här beslut, så har vi sagt någon gång under 2019, och det kan mycket väl bli första halvåret. Mer specifikt kan vi inte säga i dagsläget, säger Magnus Ohlsson.

75 personer arbetar vid fabriken och MBL-förhandlingarna kommer att inledas omedelbart. Först när förhandlingarna är avslutade kommer ett beslut om en eventuell avveckling att kunna fattas.

– Vi har precis gett informationen till våra medarbetare här i Degerhamn. MBL-förhandlingar kommer att inledas och vi har en första sittning i slutet av oktober. Vi har sagt att den här processen får ta den tid det tar. Det viktiga är att vi jobbar igenom ett bra beslutsunderlag så att vi kan fatta ett riktigt beslut när vi känner att den tiden är mogen, säger Magnus Ohlsson.

Vid en avveckling är tanken att företaget ska behålla viss verksamhet på platsen; depån och lagersilon. Det skulle i så fall innebära att ett fåtal tjänster blir kvar.

– Vi har bedömt den verksamheten till upp till sex personer. Det får vi i MBL-förhandlingarna komma fram och utreda hur det kommer att se ut. Men det är en avsevärd minskning utav medarbetare i Degerhamn och det vill vi uttrycka också. Vi vill inte ge några förhoppningar om att det här kommer att bli en stor verksamhet utan det är en mycket mindre verksamhet som vi vill ha kvar, säger Magnus Ohlsson.

De anställda informerades om situationen klockan 08 på tisdagsmorgonen. Nyheten kom som en chock och många är besvikna och oroliga.

– Vi har fått höra att inget är definitivt just nu. Förhandlingar börjar i slutet av oktober. Vi är helt klart besvikna och oroliga. Det är inte heller så att det är fullt i silon direkt. Efterfrågan är stor. Vi hade hört innan att vi har dyr tillverkningskostnad per ton, men så har vi alltid legat för vi är en liten fabrik. Men det var ändå ett chockbesked, säger en anställd som vill vara anonym.

Tomas Olofsson, fackordförande för IF Metall klubb 40 på Cementa Degerhamn.

– En chock är det ju. Det här var inget vi såg komma. Men än är det bara ett förslag. Förhandlingarna börjar 29 oktober. Skulle det bli en nedläggning blir det kännbart för hela regionen, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.