Bråk mellan nyanlända och svenskar

Mörbylånga Artikeln publicerades
Foto:Paul Madej

Under hösten har det tidvis varit mycket spänt mellan en grupp nyanlända och en grupp svenskar på Skansenskolan. Det eskalerade till ett större bråk.

Bråket som inträffade i början av december ska, enligt rektor Sara Brogård, ha börjat med tjabb och grubb och hotfullt uppträdande som pågått en tid mellan de båda elevgrupperna.

Den aktuella dagen inleddes med att två individer började bråka. Fler och fler blev inblandade och till sist blev det ett storbråk.

– Det handlade inte om blodsutgjutelse. Men det var stökigt och vi blev tvungna att agera, säger Skansenskolans rektor Sara Brogård.

Det gjordes också en polisanmälan, bland annat på grund av att en lärare upptäckte att en elev i den ena gruppen hade ett tillhygge som man var rädd skulle användas mot de andra eleverna.

Exakt vad bråket beror på har Sara Brogård inte svar på.

– Vi har pratat med båda elevgrupperna. Det vi först kände är att det kunde vara något rasistiskt eller främlingsfientligt. Men det har visat sig att det inte är så enkelt. Det är en svår situation.

Enligt Sara Brogård lugnade situationen ned sig efter storbråket.

– Vi kände att vi fick en förändrad situation, även om de fortfarande inte uppträder helt korrekt mot varandra. Det har varit en del blickar och kommentarer.

Nu när vårterminen börjar hoppas Sara Brogård att det relativa lugnet på skolan ska fortsätta.