Blåsig tävling i hästskokastning

Öland Artikeln publicerades

– Det blir lite svårt att stå still när det blåser, man tappar lätt balansen i kastögonblicket, säger erfarne hästskokastaren Gert Karlsson, en av 18 deltagare i Sweden Masters-tävlingen i hästskokastning i Gråborg under lördagen.

Öland gör verkligen skäl för benämningen "solens och vindarnas ö" under lördagsförmiddagen i Gråborg. Alla njuter av solen, men en del deltagare i tävlingen hade nog gärna sett att vinden inte varit fullt lika frisk för den gör hästskokastningen ett snäpp svårare än vanligt.
Det är första gången som svenska hästskokastförbundet valt att förlägga tävlingen till Gråborg mitt under skördefesthelgen.
– Vi brukar försöka ha tävlingen på ställen där det är lite folk i rörelse och jag tycker att den passar in i Skördefesttemat, hästskor har ju med landet att göra, säger Gert Karlsson, som hållit på med sporten i tio år. Förra året kom han på åttonde plats i Sweden Masters, efter två omgångar av årets tävling leder han efter att ha kastat till sig 50 respektive 67 poäng.
Varje omgång får varje deltagare kasta fem skor. Om skon lägger sig runt pinnen inkasseras 20 poäng, vilket är max per kast och därmed är 100 poäng full pott per omgång. Om skon träffar pinnen och lägger sig i den innersta rutan kan man få sju poäng, medan om skon träffar pinnen och lägger sig i den yttre rutan får man tre poäng. Flest poäng efter tio omgångar vinner.
Dagens tredje omgång går lite sämre för Gert Karlsson, det blir bara en fullträff, en trepoängare och en sjupoängare. Men han rycker på axlarna och verkar inte ta det faktum att han tappat ledningen så hårt.
– Jag gör det här mest för gemenskapens skull, för att komma ut och umgås lite, säger han.
Sex omgångar senare har han dock återtagit ledarpositionen och tävlingsinstinkten är starkare. En omgång återstår, då han som ledare får kasta sist och därmed vet exakt vad som krävs för vinst. Det blir en rafflande sista omgång. Inför sista kastet vet han att det endast krävs en trepoängare för att ro hem vinsten. Men han missar.
– Vinden störde mig precis innan jag skulle kasta sista skon, jag kom lite ur balans och fick ta om det. Det känns lite snopet att förlora med två poäng, men jag är ändå nöjd, säger Gert Karlsson.
FOTNOT: Vann tävlingen gjorde Leo Andersson.