Båttjuv funnen via Facebook

Blekinge/Öland Artikeln publicerades
Foto:Glenn Månsson

Glenn Månsson på Öland sålde sin båt - men han fick aldrig några pengar.

Nu varnar han andra för Blekingebon som misstänks ha lurat människor i hela landet.

Det var i juli i år som Glenn Månsson, egenföretagare på Öland, lade ut sin fritidsbåt till försäljning på Blocket. Det tog inte många dagar innan en man från Sölvesborg hörde av sig.

– Vi kom överens om ett pris och jag sa att jag ville ha betalt direkt. Han var väldigt på hugget och ville komma och hämta den snabbt, säger Glenn Månsson.

Men mannen, som äger ett åkeri, kom inte utan skickade en kompis som Glenn Månsson beskriver som ordentlig.

– Han hade till och med sin fru med sig så jag anade ju ingenting.

Det kom heller inga pengar. Köparen äger ett åkeriföretag och ville betala de 95 000 kronorna på faktura. Han lovade att pengarna skulle komma inom ett par dagar. Men dagarna gick.

– Jag kollade upp företaget och det var inget anmärkningsvärt. Vi hanterar ju fakturor dagligen och jag förstår att man som företagare vill betala på det sättet, säger Glenn Månsson.

Han ringde köparen flera gånger för att försöka få honom att betala. I början hade mannen alla möjliga bortförklaringar, sedan slutade han svara och till slut bytte han nummer. Glenn Månsson började förstå att han nog inte skulle få sina pengar, men han gav inte upp.

– Killen hade sagt något om ett sommarhus på västkusten så jag tog husbilen och körde dit, två gånger faktiskt. Men jag hittade inte honom. Han fanns inte heller kvar på sin adress i Sölvesborg.

Glenn Månsson polisanmälde händelsen och polisen efterlyste båten, men utan resultat. Det var först när han skrev om händelsen i ett Facebook-inlägg som något hände. Inlägget fick stor spridning och delades över 4 000 gånger. Flera av dem som kommenterat inlägget skriver att de utsatts för liknande bedrägerier och Glenn Månsson fick privata meddelanden om personer som varit med om samma sak.

– Väldigt många hörde av sig och berättade att de också hade blivit lurade av den här killen. Det är samma förfarande, men olika föremål.

En av dem som hörde av sig, en man i Kallinge, hade den efterlysta båten framför sig.

– Han äger en industritomt och berättade att några skumma typer hade lämnat min båt där utan att betala för platsen, så han ville ju också få tag på dem. Jag bestämde mig för att omedelbart hämta hem båten

Men bedragaren var nära att hinna före.

– Han hade försökt transportera bort båten, men som tur var så kontaktade de det transportföretag som jag brukar använda och de anade oråd och ringde mig.

Tack vare efterlysningen på Facebook har Glenn nu fått tillbaka sin båt, eller det som är kvar av den.

– Tjuvarna plockade det mesta av värde och nu är båten mest skrot, men jag ska fixa till den.

Glenn Månsson vet fortfarande inte fått kontakt med köparen som verkar ha gått under jorden. Men han säger sig vara en erfarenhet rikare:

– Jag var nog lite blåögd, jag är 55 år gammal och ska inte gå på sådana nitar. Men jag kommer inte att göra om det, nu behåller jag min båt. (BLT)