Ännu en av Margit Fribergs böcker i nyutgåva

Borgholm Artikeln publicerades
Margareta Lilja-Svensson, Ingalill Morén Hybbinette, Sigrid Fredriksson och Kicki Lundh är alla med i Margit Fribergsällskapet.
Foto:Emma Bengtsson
Margareta Lilja-Svensson, Ingalill Morén Hybbinette, Sigrid Fredriksson och Kicki Lundh är alla med i Margit Fribergsällskapet.

Nu har den historiska romanen Vandrar-Marie

av den öländska författaren Margit Friberg utkommit i nyutgåva i faksimiltryck.

Det är Margit Fribergsällskapet som har ordnat så att den tredje upplagan av romanen nu har släppts. Boken utkom första gången 1959 och enligt sällskapet är detta den mest omtyckta av författarens böcker.

– Dels så är det för att boken utspelar sig på hela Öland. Det vidgar ju kretsen av människor som läser boken. Sedan är den också väldigt kärleksfullt skriven, berättar Ingalill Morén Hybbinette.

Den historiska romanen Vandrar-Mari är förlagd till sommaren 1801, det år då djurgårdsinrättningen upphävdes på Öland efter nästan 250 år. Huvudpersonen är den unga kvinnan och gårdfarihandlaren Vandrar-Mari som ger sig ut på en försäljningsrunda från norra till södra Öland.

– Man får en bred historisk skildring om hur det var att leva på Öland under den här tiden. Jag som inte är från Öland från början fick en fördjupad förståelse för Öland och även varför det är på ett visst sätt här nu, säger Margareta Lilja-Svensson.

Trots att boken är väldigt lokal menar sällskapet att man har behållning av boken även om man inte har en direkt relation till Öland. Och för att underlätta finns det en fyra sidor lång ordlista längst bak i boken som klargör de dialektala orden.

– Man behöver inte känna till Öland alls för att läsa boken. Även om platserna är relaterade hit skriver hon ändå om vardagliga händelser, säger Margareta Lilja-Svensson.