Älg med ”peruk” sågs på Öland – här är expertens förklaring

Lenstad Artikeln publicerades
På långt håll såg älgen märklig ut eftersom det syntes att det var något på huvudet.
Foto: karl-Erik Svärd
På långt håll såg älgen märklig ut eftersom det syntes att det var något på huvudet.

Tidigt på morgonen upptäckte en privatperson en märklig älg ute i skogsbrynet.

Det var vid kvart i åtta på morgonen som Karl-Erik Svärd upptäckte en älg som var ganska långt ifrån honom nära ett villaområde.

Trots avståndet såg Karl-Erik Svärd att det var något konstigt på älgens huvud. Det såg ut som en klump med någonting.

På Statens Veterinärmedicinska anstalt kanske man har svaret. Caroline Bröjer på avdelningen för patologi och viltsjukdomar har tittat på fotot och tror att det handlar om ett så kallat perukhorn.

– Det är mycket ovanligt förutom hos rådjur men vi brukar få in rapporter eller huvuden med perukhorn någon gång per år i alla fall.

På SVA tar man emot rapporter om avvikelser hos vilda djur och ibland skickas även prover från djuren in till SVA.

Perukhorn hos hjortdjur orsakas av hormonstörningar som förhindrar att basthuden dör och därmed kan fejas. Även hondjur med hormonrubbningar kan utveckla perukhorn enligt SVAs hemsida.

För djur som drabbas kan det sluta illa eftersom det kan hända att basthuden och hornen inte slutar att växa och kan täcka ögonen till slut.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.